2013 в 13 постижения за чистата енергия

За щастие България не е света. През миналата година, докато тук връщахме годините назад, по света се случиха много чудесни неща и ето 13 от тях, които енергично изчистват името на 2013-та година:

 

1. Все повече възобновяема енергия от океана

През 2013-та Ocean Renewable Power Company (ORPC) бяха на върха на вълната. Компанията успя да подкара първата подводна турбина, която генерира възобновяема енергия покрай брега на Мейн вече почти цяла година. През март месец беше направена оценка на влиянието върху околната среда, която установи, че вредни ефекти няма. През 2014-та ще заработят още 2 такива турбини, а безброй още много ще бъдат построени в Япония, която използва успешният опит в Мейн като отправна точка за осъществяването на плана си до 20130-та година да осигурява 30% от необходимата на страната енергия от вълните. Както сме писали и тук, проучванията как да се възползваме максимално ефективно от силата на океана, не спират.

 

2. Океанските вълни ни дават питейна вода

Новата станция за обезсоляване на вода на Carnegie Wave Energy ще бъде разположена край Пърт, Австралия и забележителното в нея е това, че ще впрегне в работа океанските вълни, за да спомагат процеса на пречистване на водата. Така досега използваните за целта захранвани с гориво електрически помпи ще бъдат ненужни. Веднъж завършена, станцията ще има капацитет от 55 милиарда литра питейна вода на година.

 

3. Батерии за електрически коли, които захранват и сгради

Колкото повече източници на възобновяема енергия се добавят към електрическата мрежа, толкова по-важно става как съхраняваме енергията. Тук ключовата роля имат иновации като тази на Нисан. “Vehicle-To-Building” технологията позволява едновременното включване на до 6 Leaf автомобила към мрежата на дадена сграда. В пикови за потреблението часове тя черпи електричество от батерията на колата; когато нещата се успокоят, преминава обратно към своето захранване, а батерията на колата се зарежда. Системата е така проектирана, че, независимо от това колко енергия произведат за сградата, колите са готови да служат по предназначение.

 

4. Революционни нови вятърни турбини

Представените през май месец вятърни турбини на GE произвеждат 20 – 24% повече електричество от предишните най-добри в същия клас. Но най-значимото в техния случай е това, че успяват да се справят с големия проблем на турбините, прекъсващият ток. В реално време операторите на мрежата могат да предвидят вида и скоростта на вятъра и съответните потребности от енергия, така че да настроят оптимално турбината. Когато има вятър, но не и нужда от електричество, то се съхранява в турбината и мрежата си го дърпа, когато има нужда.

 

5. Електричеството от вятърни турбини вече е на цената на това от изкопаеми горива

Цената за мегават-час от вятърна ферма вече е около 25 долара. Според Стивън Бърд, директор изследвания за чиста енергия на Morgan Stanley, променливите разходи на вятърните турбини са пренебрежими, което означава, че собствениците могат да свалят цената на споразумения за изкупуване на енергията, като разпределят необходимата първоначална инвестиция на колкото се може повече обекта. В резултат на това големи вятърни ферми в Средния Запад застават пред въглищните плантации като реални конкуренти. Сигурен знак за практическото приложение на вятърната енергия е фактът, че понастоящем тя задоволява 25% от енергийните нужди на цяла Айова, а предвижданията са, че до 2018 година ще достигне впечатляващите 50%.

 

6. Плаващи вятърни турбини от ново поколение

Пространствата около брега са запазени за вятърни ферми, но стандартните турбини изискват солидна конструкция и са ограничени до дълбочина 60 метра или по-малко. Промяна в плана предвижда Statoil, която екепериментира с плаващи вятърни турбини около бреговете на Шотландия. Те се нуждаят едва от няколко кабела, за да бъдат закрепени за дъното и могат да се използват във вода с дълбочина до 700 метра. От практическа гледна точка това със сигурност ще допринесе значително за увеличаване количеството произвеждана покрай брега вятърна енергия. Две подобни турбини ще бъдат настанени в – не е изненада – Япония, край Фукушима, като част от първата в света плаваща електрическа подстанция.

 

7. Слънчева енергия и без слънце

Революционната Solana работи от октомври в Аризона и произвежда 280 мегавата, достатъчни за 70 000 домакинства. Новата соларна плантация може да съхранява слънчевата топлина до 6 часа, като така прозвежда енергия и след залез. Системата за термално съхранение на енергия работи благодарение на 6 чифта топли и студени резервоара, пълни със сол – тя се разтапя от парата, произведена от топлината на слънцето и, докато се охлажда, отделя достатъчно топлина за производството на допълнителна енергия.

 

8. Соларната енергия струва колкото тази от нови въглищни централи

През 1977 година един ват енергия от фотоволтаична клетка е струвал 76,67 долара. За щастие, главоломното развитие на технологиите позволи нормализирането на цената; в първото тримесечие на 2013-та тя беше 0,64 долара на ват. Това намалява и необходимата инвестиция за инсталиране на соларни панели, а оттам, тъй като слънчевата светлина все още е безплатна, и по-ниска цена на електричеството. През февруари Ню Мексико започна да изкупува енергия от соларна плантация за по-малко, отколкото би й струвало да използва въглищна.

 

9. Ултра-тънки солaрни клетки с нов рекорд за ефективност

Количеството светлина, което бива преобразувано в електричество, е обикновено около 24% от общото, достигащо до соларната клетка. Но Alta Devices постави нов рекорд , вдигайки ефективността до забележителните 30,8%. Макар и по-скъпа, тяхната клетка е много устойчива и изключително тънка, тоест може да произвежда по-голямо количество от по-малка площ. Логично, това е идеалното решение за телефони и таблети; в ход са преговори за дим-детектори, аларми, часовници, дистанционни и много други вещи от близкия и далечен бит и култура.

 

10. Новите батерии са по-безопасни, по-леки, по-мощни

Системите за съхраняване на енергия трябва да бъдат все по-достъпни и с все по-голям капацитет, за да преминем към икономика, базирана на чиста енергия. Не че това е всичко, но ще помогне. Като огромна част от такова едно зелено бъдеще, електрическите коли имат своята много важна роля. Батериите им, в частност. Изследователи от Oak Ridge National Laboratory успешно демонстрираха нова литиева-йонна технология, която може да съхранява повече енергия в по-малка батерия, а и е безопасна и неподатлива на прекъсвания. Създаденият от тях с помощта на нанотехнологията електролит е солиден, а не течен, както обикновено използваните досега, и ултра-тънък.

 

11. Намаляване на сметките за електричество с прав ток

Променливият ток (АС), а не постоянният (DC), е основният стандарт за електричество. Но DC има своите предимства: евтин е, ефективен, работи по-добре със соларни панели и вятърни турбини, а и не изисква адаптори, които прахосват енергия. Очакваме завършването на нова технология, базирана на USB кабелите, която ще направи възможно доставянето на 100 вата енергия, доставяйки DC енергия до ниско-волтажни уреди и спестявайки на домакинствата за сметка на неефективността.

 

12. Масово производство на чиста енергия от растения

Някога сочен като зелената алтернатива на бензина, днес вече етанолът, произведен от царевица, дава сериозни поводи за притеснение. Според експертите той раздува цените на храните, а изследванията не могат да заключат със сигурност, че отделя по-малко въглероден диоксид за цялостния си жизнен цикъл . Надеждите са в целулозните биогорива от растения и 2013 година беше знакова за развитието им. Във Флорида вече оперира плантацията на INOES Bio, а тази на Kior в Мисисипи, произвежда масово. Още две целулозни плантации ще се случат в Айова, а в Канзас строят друга. Заявената цел за 2014 е 17 милиона галона целулозно гориво и явно тя ще бъде достигната.

 

13. Чистата енергия ще достига до повече хора

Първият по рода си проект за чиста енергия, базирана на притежавания имот, е вече факт във Вашингтон. Той позволява инвестиции в ефективност и възобновяеми източници да бъдат заплащани чрез специален данък върху имота, което намалява риска на собствениците. Множество краудфъндинг инициативи направиха зелената енергия достъпна за хора с финансови затруднения, а инициативи като Solar Mosaic дават възможност на всеки да инвестира в производство на собствена енергия. Жителите на Калифорния, които не могат да инсталират соларни панели на къщите си – над 75% от населението там – вече нямат пречки да закупуват директно чиста енергия за домовете и бизнесите си. Отново в Щатите, беше приет закон, според който хората ще могат да купуват част от произведената от соларни или вятърни източници енергия, която ще бъде приспадана от сметката им за електричество.

––

От ThinkProgress