Пет обещаващи компании за чисти технологии, от които очакваме много

Тревожните новини за климата фокусират вниманието върху компаниите, работещи с нови, чисти технологии – и то такива, които могат да оперират в голям мащаб. Ето 5 от тях, които си заслужава да следим през 2014 г.

 

NIBE Energy Systems

Цените на електроенергията стават все по-високи, както и, за щастие, изискванията за енергийна ефективност на новите сгради. Логично, надпреварата за алтернативни и устойчиви начини за отопление, охлаждане и вентилация на домове и офиси се нажежава. Базираната в Честърфилд NIBE инсталира високо-технологични въздушни помпи за вътрешно отопление, охлаждане и вентилация. Помпите използват температурния диференциал за задвижване на системите за отопление и топла вода, използвайки енергията от водата, въздуха и излъчените газове, като така спестяват електричество. Компанията е дъщерна на голяма шведска група и е добре позиционирана като един от водещите европейски производители в сектора на домашното отопление.

 

 

Acuity

Тази компания от Атланта специализира в енергийно-ефективно LED осветление. Освен да използва ефективни и с дълъг живот материали, тя съчетава находчиви дигитални системи в решенията си за осветление и така външните лампи не светят, когато няма смисъл. Така всяко пространство, от паркинг до цял университетски кампус, спестява разходи и от пари, и от емисии. Решенията на Acuity са интелигентни също както и вдъхновяващите разработки на Tvilight, за които вече писахме. Компанията оперира в множество сектори, от здравеопазване до транспорт и външното осветление, което тя разработва, се използва дори за пистата на Формула 1 Гран При на САЩ.

 

 

Umicore

Металите могат да бъдат рециклирани безбройно много пъти, без да губят присъщите си свойства. В свят като нашия, в който наличностите и от тях, и от  други естествени ресурси стават все по-ограничени, необходимостта от технологии за подобряване процесите на рециклиране и повторна употреба е пък все по-голяма. Umicore е от Брюксел и се занимава с презареждащи се батерии за коли, фотоволтаични панели и горивни клетки, използвайки комплексен процес на производство за направата на контролиращи емисиите авто-катализатори за коли и камиони. Около 80% от R&D бюджета й се инвестира в чисти технологии, по-специално за намаляване влиянието на отровните отпадъци.

 

 

China Longyuan Power Group

Компанията от Хонконг е най-големият производител на вятърна енергия от Китай и Азия. Тя измисля, развива, произвежда и менажира вятърни ферми и проучванията и подобренията й са спомогнали за подобряване капацитета за производство на такъв вид енергия в страни с огромно търсене. Вятърната енергия е ключов компонент от политиката на Китай за чисто икономическо развитие. Според някои проучвания до 2030 г. страната би могла да посреща всички свои енергийни нужди благодарение на вятърните турбини.

 

 

BorgWarner

Силовите агрегати като двигател, трансмисия, силово предаване и окачване са жизненоважен механизъм, който предава силата от двигателя на колата към осите, спомагайки за придвижването й по пътя. Търсенето на все по-енергийно ефективни автомобили нараства и щатската BorgWarner е един от лидерите в производството на високо-ефективни силови агрегати и други технологии за дизелови, бензинови и хибридни коли. Техните продукти намаляват и въглеродните, и азотните емисии.

Източник: The Guardian