5 квадрата: здраве & климат

preslushvaneКакво може да научи медицината за големи от педиатрите: авторът на материал от здравния блог на New York Times, се вглежда във факта, че при вземането кръв от възрастни пациенти се използват доста по-големи игли и се взема по-голямо количество сравнено с това при децата. Защо това е така, когато практиката в педиатрията показва, че по-малките игли и по-малките епруветки са напълно достатъчни за нужните изследвания? Същото трябва да бъде и при големите, казва авторът. „В случаите, когато деца постъпват в болница, ние проявяваме разбиране, че те са уплашени. Семействата на малките пациенти са много по-въвлечени в тяхното лекуване. Трябва да бъдем в позиция, в която може да обещаем на всички пациенти, че когато се събудят със сигурност ще има някой близък до тях. Нещо важно, което трябва да разберем за медицината и по-специално при случаите на хоспитализация, е че просто възрастните са големи деца.“

acupunctura(Не)очаквана комбинация: Мег Хейтз е от градчето Калистога в щата Калифорния. През август 2011г. тя е диагностицирана с рак на гърдата. В началото на тази година Мег получава тежки схващания на мускулите в следствие от предписаната и химиотерапия, а това я оставя напълно неподвижна за дни. Пред Napa Valley, тя споделя, че благодарение на пилотната програма за въвеждане на акупунктура в онкологичната клиника Мартин О’Нийл, вече почти два месеца тя не се нуждае от никакви болкоуспокояващи медикаменти, за да се бори със страничните ефекти на конвенционалното лечение. „Това наистина направи химиотерапията ми поносима“ – допълва тя. Програмата провежда групови терапии, а докато пациентите чакат, те могат да се възползват от ароматерапия и масаж. До момента, всичко това се предоставя на болните безплатно. Докторът ръководещ програмата казва, че цели да осъществи проекта в още една болница в Напа.

stress_atworkПълна лудница: международно социологическо проучване показва, че едва всеки трети служител смята, че работното му място е психологически безопасно и здравословно. От всички 14 618 анкетирани, 47% казват, че работната им среда е спокойна и здравословна. Всеки четвърти (26%) обаче се колебае. Служителите над 50г. с добри доходи в домакинството и по-високо образование са най-доволни от психосредата на работното място. Американците и канадците дават най-високата оценка за работните си места, въпреки че ползват по-малко почивни дни и празници от европейците, работят по-дълго и ползват по-малко социални услуги. Вие какво ще кажете?

caramelКафяво като 4-метилимидазол: Coca-Cola и Pepsi трябва променят рецептите на напитките си заради съставка, която е включена в списъка на канцерогенните вещества на щата Калифорния. Ако това не се случи, то тогава продуктите на двете компании трябва да бъдат обозначени, за да предупредят потребителите, че съдържат съставка, която е свързана с повишен риск от рак. Новата рецепта за оцветяване с карамел има по-малко 4-метилимидазол – химикалът считан за канцерогенен в Калифорния. Coca-Cola и Pepsi поясниха, че въвеждането на променената рецепта за целия американски пазар прави производството по-ефективно. Според проучване химикалът предизвиква ракови образувания при мишки и плъхове, но няма доказателства, че той води до риск за здравето на хората.

bejanciИма остров, няма остров: Представете си, че земята, на която живеете, малко по малко изчезва, а вие трябва да се преместите спешно, за да оцелеете. Ако това ви звучи като кофти сън, то за жителите на Карибати е реалност. Малката тихоокеанска държава води преговори за закупуване на земя във Фиджи, за да може да премести жителите си. Причината е опасността от покачващото се ниво на водата. Някои от 32-та острова на Кирибати вече изчезват под вълните. Ако преговорите завършат успешно, то това ще бъде първият случай на миграция причинена от съвременните промени в климата. Нещо ни кара да мислим, че няма да е последната.