Пет световноизвестни места, които използват слънчева енергия

Без претенция да звучим нещо революционно, но, факт, соларната енергия намира все по-пространно приложение. Вече и някои от най-известните сгради в света са старателно оборудвани със съответните слънцепоглъщащи панели и чудесно – освен прекият ефект на пестене на емисии се постига и образователен такъв, всеки ден хилядите им посетители виждат, че чистата енергия изобщо не е нещо от бъдещето.

1. Белият дом

След натиск от различни зелени организации, през 2013 г. Обама инсталира фотоволтаични панели и макар произвежданата от тях енергия да е около скромните 16 kwh, важно е поставеното начало.

2. Айфеловата кула

За да светне по познатия магически начин, на кулата са й необходими 20,000 крушки. През последните години няколко от сградите, част от комплекса, преминават на соларна енергия, а редом с това са направени и други подбрения, включително вятърни турбини.

3. Тадж Махал

От години признатата за един от най-красивите културни обекти в света ни сграда страда жестоко от замърсяването на въздуха. В опит да ограничи ужасните ефекти – основен проблем е киселинният дъжд – управлението на град Агра, където се намира Тадж Махал, въвежда 5-годишен план за устойчиво развитие, предвиждащ приблизително 10% от енергията да идва от соларни панели.

4. Ватикана

Градът-държава е инвестирал 660 милиона долара в соларни зиточници, даващи енергия на всичките му 40,000 домакинства. Така Ватикана е първата в света „соларна нация“.

5. Бурдж Калифа

Най-високата сграда в света има 378 соларни колектора, които затоплят 14,000 л вода всеки ден и така спестяват по 3,200 киловата енергия. Допълнително се пести и чрез иновативната система за охлаждане.

Коя ли известна българска сграда може да се похвали с подобни адекватни нововъведения?

Joinmosaic