А ето я и първата био ферма в болница

hydroponic-top

Пространна био-ферма и градина към болница? Да, точно такива наскоро бяха създадени в Henry Ford West Bloomfield Hospital, намираща се в предградие на Детройт.

Проектът е на стойност 1 милион долара и е първият по рода си в Щатите. Фермата е с развита хидропонна система и производството й включва 5 вида кейл, 23 вида домати, ягоди, разнообразни зелении, по 5 вида тиква, патладжан, сладки и люти чушки, босилек… и много други. Пространството ще служи за зелени уроци, събития, забавления. Идеята за фермата принадлежи на Gerard van Grinsven, управляващ директор на болницата. Неговата логика е простичка:

„… предполага се да се грижим за здравето на хората“, казва той, „не за болестите им. Затова трябва да видим как да подобрим цялостната стратегия за благосъстояние на болицата – и изграждането на ферма е само един от компонентите“.

Още от отварянето си преди 3 години болницата заявява по-различното си отношение към храната. Нейни доставчици са единствено местни производители с устойчиви практики. Предлаганата в болницата храна е толкова вкусна, че често се случва хората да ходят там като на ресторант, без всъщност да имат работа в самата болница. Разбира се, идеята е колкото се може повече от необходимите зеленчуци и плодове да се отглеждат в новата ферма на болницата.

Greenhouse

Фермата има и друга, изключително важна роля. За краткото й съществуване досега вече има случаи на успешно повлияна депресия; хората изпитват откровена радост да наблюдават какво се случва във фермата, да излизат на разходка в градината, да бъдат част от живота на растенията. Всичко това действа успокояващо на психиката, а оттам – благотворно и за физическото състояние. Да не говорим за безценната възможност по време на болничен престой децата да бъдат обучавани откъде идва храната, как се отглежда, колко важно е био-земеделието.

hydroponic-2

Можем само да си пожелаем нещо такова да бъде реалност в обозримо бъдеще и тук. За момента освен градина на покрива (МБАЛ „Надежда“ знаем със сигрност, дано има и други) българските медицински заведения не са предприели много зелени стъпки.

Повече на Henry Ford Hospital