Френски архитект е проектирал това впечатляващо село на бъдещето

Flavours Orchard” е изключително любопитен проект, създаден от френския архитект Венсан Калебо за областта Кънмиг в югозападен Китай. Целта, дефинирана от самия Калебау, е „да се забави масовото обезлюдяване на селата, като се създаде нов урбанистичен прототип, съчетаващ предимствата на града и провинцията“.

Проектът ще разцъфне върху 22 акра бившо индустриално сметище. Всяка от огромните, изпълнени със светлина сгради, е енергийно-ефективна и ще произвежда повече енергия, отколкото изразходва, благодарение на възобновяеми източнции като соларни панели и геотермални топлинни обменители. Енергията няма да се губи, а ще се съхранява в обща мрежа. Електрически коли и колела, паркирани в подземните гаражи, също ще я съхраняват.

Отвън къщите ще бъдат обградени от просторна зеленчукова градина; замисълът е „да се пренасочи производството на органично земеделие в сърцето на града, където предимно се консумира.“ Благодарение на градината съседите ще се срещат, ще прекарват време заедно, докато се грижат за посажденията си.

Кварталът ще е изграден от 3 различни вида къщи, всяка от които образец за устойчива архитектура. „Mobius Villa“ е проектирана в елипса и комбинира зеленчукова градина на покрива с фотоволтаично стъкло; „Mountain Villa“ изпозлва панели, пълни с водорасли, за направата на био-хидрогенна маса, а „Shell Villa“е построена около вятърна турбина. В квартала ще има по 15 от всеки вид вила.

Голямата надежда на архитекта е “Flavours Orchard” да послужи като вдъхновение и пример и да бъде само първият подобен квартал, изграден в Китай.

Дали е прекомерно оптимистично да си пожелаем изграждането на подобен квартал и тук, вместо поредния затворен във всеки смисъл комплекс?

Вижте още на Flavours Orchard