Изменението на климата и как стигнахме дотук с Валентин Симеонов – Анонимните климатици, еп. 12

Видео поредицата на Gorichka.bg „Анонимните климатици“, посветена на промените в климата, ни среща с пореден интересен гост, който идва от научните среди – Валентин Симеонов. Той има дългогодишен опит в изследването на сложните механизми, стоящи зад промените в климата, част от екипа на Швейцарския федерален институт за технологии в Лозана. Симеонов е първият отдаден на климата учен, който гостува на нашия подкаст. Избрахме го, защото има богат опит, участвайки в множество научни изследвания на физиката и химията на атмосферата. Темата, по която разговаря с него основателката на „Горичка“ Магдалена Малеева, е свързана с изменението на климата и причините за него. Какво важно трябва да знаем и можем ли да предприемем мерки – гледайте във видеото.

Сред темите, по които разговарят Валентин Симеонов и Маги Малеева, са научните доказателства за причиненото от хората затопляне на климата. Ученият споделя и кои са най-стряскащите според него екстремни метеорологични явления на съвремието ни, както и мнението си за целите на Парижкото споразумение. Финалът на разговора се насочва към надеждите за бъдещето и какво предстои, ако продължаваме да живеем по същия начин.

 

Ако искате още от „Анонимните климатици“, можете да гледате и епизод 1, в който си говорим за гори, епизод 2, чиято тема са земеделието и храните ни, третия епизод, посветен на възобновяемите енергийни източници, епизод 4 на тема адаптация, епизод 5 с Апостол Дянков за влиянието на климатичните промени, разделения на част 1 и част 2 6-и епизод с участието на инж. Симеон Белорешки, който е посветен на енергийния преход в България, както и епизод 7 с Димитър Енчев, в който си говорим за енергийната промяна в България. Друг интересен епизод отново на енергийна тема е 8 с участието на Анна Димитрова – Ръководител на отдел „Енергийна политика, околна среда и иновации“ в EVN, както и един 100-те млади лидери в енергетиката, избрани от Световния енергиен съвет, и еп. 9 с участието на бившия служебен министър на околната среда и водите и настоящ старши политически съветник на Европейската климатична фондация – Юлиан Попов. В предпоследните ни епизоди пък си говорим за бъдещето и въглеродната неутралност с Богомила Трайкова и за промяната в сезоните, снеговете, зимата, лавините и планинските гори в България заедно с доц. Момчил Панайотов.

Абонирайте се за YouTube канала на ни, за да гледате първи новите епизоди!
Слушайте подкаста на „Анонимните климатици“ на anchor.fm.
Последвайте ни във Facebook.
Последвайте ни в Instagram.
Последвайте ни в Twitter.
Абонирайте се за нашия месечен бюлетин.