Арх. Георги Николов

Георги Николов и пасивните сгради на Форум Дом

арх. Георги Николов

Георги Николов е архитект, достигнал до отговора на ключов въпрос: какъв е най-ефективният начин за отопляване и охлаждане на едно жилище? Отговорът – пасивни сгради. Наричат се така, защото в тях няма активна система за отопление. Може и да звучи като пълна магия, но нищо чудно след няколко години пасивният старндарт да се превърне в нормата, а доста от сегашните архитектурни творби да изглеждат, като някакво нелепо недоразумение.

На Форум Дом, Георги ще представи този начин на строителство у нас, защото той вече има реализирани проекти, а ще научим и повече за сбъдването на мечтата му – детска градина и училище в пасивни сгради в България.

Горичка: Какво харесваш в твоя град?

Георги: Витоша, която е невероятно близо. Чудесно е да можеш да се качиш с байк от центъра на града до истинска планина само за 1ч. време.

Каква е най-важната промяна в областта на околната среда последните 5 години?

Средата се влоши, а хората започнаха бавно да го осъзнават и вдигнаха шум по въпроса. Надеждата ми е, че след като шумът утихне, зеленото ще е вече ежедневие.

Имаш ли решение на някой наболял според теб проблем, свързан с градската среда?

Да. За ужасяващата енергийна неефективност и липсата на комфорт на обитаване в почти всички сгради около нас. Трудното е, че е нужно да се намерят поне двама мъдри държавници, които да дадат едно рамо. Това ще стане, някой ден.

Как изглежда отвътре една детска градина, построена като пасивна сграда?

Влизал съм в две такива в Германия и едва ли бяха визуално по-различни от тази, в която ходи моето дете – малки столчета, малки легла, играчки по пода. Разликите са невидими: германчетата ходеха боси по пода, защото подът не беше студен, германчетата дишаха чист въздух без вируси, защото постоянно работеше вентилационна система, която вентилира без да отварят прозорците през зимата, сметката за ток на градината е в пъти по-ниска. Предполагам със спестените пари купуват на германчетата нещо интересно или вкусно.

Имаш ли любимо място в България?

В България има огромни пусти територии без къщи, мостове, магистрали, ферми и други. Просто гори или полета без къщи. В по-голямата част на Европа това вече го няма.

За какво ще ни разкажеш на форум Дом?

За това колко малко разум ни е нужен, за да прескочим огромната пропаст между некачественото строителство и пасивната сграда.

Втора национална конференция Пасивни сгради, 27 януари 2011

Регистрирайте се за Форум Дом

04 comments on “Георги Николов и пасивните сгради на Форум Дом

 • Toni , Direct link to comment

  Здравейте приятели,
  Забелязвате ли, че навсякъде в медийното пространство все повече зачестяват черните мисли, новини и събития.
  Аз обаче съм на другия полюс. Все пак в България има хора които движат прогреса и ние трябва да сме радостни от това, дори да не ни засяга това пряко.
  Искам да ви зарадвам с поредното българско изобретение – този път в строителството.
  Изобретението е нов строителен материал – изолационни тухли.
  Тези тухли правят излишни всякакви видове изолации.
  Зидарията и измазването е единственото, което е необходимо, за да се постигне супер изолация, каквато имат фантастично скъпите т.нар. пасивни сгради, наречени още нулеви сгради, защото освен за вътрешна вентилация количеството енергия за отопление или охлаждане е нула.
  Разходът на енергия с тези изолационни тухли е цели 6 (шест) пъти по-малък в сравнение с обиновеното строителство.
  На Запад постигат този ефект, но с големи разходи за специални строителни материали, сложни конструкции и с голяма загуба на работно време.
  Затова бъдещият евро-стандарт „пасивни сгради“ е немислим у нас без новите изолационни тухли, които са съвсем малко по-скъпи от т.нар. „четворки“.
  Но като цяло строежът излиза по-евтин заради спестеното работно време. А за спестената енергия в бъдеще е ясно.
  Т.е. новите изолационни тухли постигат луксозни качества на сградата при обикновени цени както при обикновено строителство.

  За по-пълна информация посетете сайта далу:


  Строеж на пасивни сгради


  http://pasivni-sgradi.com

 • kostadin , Direct link to comment

  погледнете в Интернет страницата ми и виште за какво става дума.Такава изолация няма

 • vevei , Direct link to comment

  Извинявайте, но ми е много странно при наличието на топ инженери да твърдите, че това ГОЛОБРАДО АРХИТЕКТЧЕ е открило НАЙ-ЕФЕКТИВНИЯТ начин за отопляване на сграда !?!?!? Всички постижения в сградостроителството през последните 20 – 30 години са резултат на ВЪРХОВИ ИНЖЕНЕРНИ РЕШЕНИЯ И ТЕХНОЛОГИИ …. поспрете с тези всезнайковци архитектите….

Comments are closed.