Безопасни ли са бебешките храни в ЕС?

Излязоха резултатите от мащабното изследване на ЕС за безопасността на бебешките храни CASCADE Babyfood Project. Проектът обхваща най-продаваните марки адаптирани млека, пюрета, готови менюта и напитки за бебета.

Нервите на повечето родители са опънати докрай от честите медийни истерии за бисфенол, меламин, генномодифицирани продукти. Затова аз лично искам за тези неща да ми се говори само с научни факти. Така че някои от резултатите от петгодишното проучване на CASCADE ми се струват доста интересни.

Например, ако се следват инструкциите за бебешко хранене на производителите, се стига до завишен енергиен прием над препоръчвания от Световната здравна организация. Соевото адаптирано мляко показва високи естрогенови нива, други бебешки формули също активират естрогеновите рецептори, тоест действат като хормоноимитатори. Хипоалергенните млека пък подтискат производството на естроген и отново влияят върху хормоналната регулация. Не са открити почти никакви тежки метали и диоксин, което е много добра новина. Затова пък нивата на бисфенол-А в изследваните бебешки пюрета и менюта са над очакваните.

Това са само някои от разкритията, прочети цялата информация на сайта на CASCADE.

One comment on “Безопасни ли са бебешките храни в ЕС?

  • Ники , Direct link to comment

    „Нервите на повечето родители са опънати докрай от честите медийни истерии за бисфенол, меламин, генномодифицирани продукти…“ Не вярвайте на измислици… опитват се отново да ни пробутват заучени схеми…. Инъче доста полезна тема.

Comments are closed.