Биогаз или как да готвим безплатно

Biogas
Фотография Айзък Маркес

Продължаваме със серията “как да си направим независимо и себедостатъчно домакинство“. Този примитивен на пръв поглед артефакт може да осигури енергията необходима за ежедневното готвене, заедно с кафетата. И то напълно безплатно. Това е генератор на биогаз – храните го с органичен материал, а той отделя и събира в балона газ, предимно метан. Нещо като механична крава.

За целта е нужно да имате двор – самият генератор заема доста място, а и не му липсва апетит. Нужни са ви 6 килограма органичен материал дневно, за да осигурите достатъчното количество газ. Ясно е, че само от хранителните отпадъци не можете да си набавите това количество, освен ако не сте главен готвач на военна столова. В двора обаче ще намерите достатъчно материал за целта – паднали плодове и листа от дърветата, увяхнали цветя, плевели. Като стана въпрос за крава – също като нея можете да го храните с трева, тя е един от добрите материали за производство на метан. Ако пък разполагате и с истинска крава или други домашни тревопасни животни, можете да използвате пресния тор, който те от своя страна произвеждат.

Генераторът на снимката е саморъчно направен. Можете да си поръчате фабричен от Hestia Home Biogas срещу около 4000 долара. Сигурни сме обаче, че при добро желание и малко сръчност, можете да си го построите и сами. Ето като начало един вариант тук.

02 comments on “Биогаз или как да готвим безплатно

  • Тодор Павлов , Direct link to comment

    Линкът към Hestia Home Biogas не работи 🙂

  • Димитър Смилянов , Direct link to comment

    Има обаче един проблем – с какво ще заменим загубата на органичен материал за градината? С изкуствени торове или трябва го купим отнякъде? Може би трябва да намерим безплатен „донор“?
    В българските условия ми е трудно да си представя практичността на подобно съоръжение… Не знам, може и да греша.

Comments are closed.