Бизнесите от Централна и Източна Европа и надпреварата за нулеви емисии

Генади Кондарев е Старши сътрудник за региона на ЦИЕ, а Ребекка Попп – Политически съветник по въпросите на Европейския енергиен преход към E3G – независима организация, работеща в сферата на постигане на безопасно климатично бъдеще за всички. Двамата експерти правят преглед и анализ на бизнес инициативите за намаляване на парниковите емисии в Централна и Източна Европа по пътя към декарбониацията:

По време на Конференцията за климата на ООН в Глазгоу се забелязваше големият брой бизнеси по света, които си поставят климатична цел и се присъединяват към инициативи, водени от самия бизнес. Тези инициативи са възможност и за компаниите от Централна и Източна Европа да бъдат по-успешни в глобалната надпревара към нулеви емисии.

Преди броени дни дни приключи климатичната конференция на ООН в Глазгоу. На нея правителствата не бяха единствените заети със задачата как светът да бъде поставен на правилната траектория, за да не бъде прескочен таванът от максимум 1,5 °C повишение на глобалните температури. На конференцията имаше и безпрецедентно голям брой бизнеси, които искаха да представят своята визия и усилия за намаляване на глобалните емисии. До началото на конференцията над 3 хил. бизнеса от целия свят се присъединиха към кампанията Race to Zero, най-големият досега алианс, посветен на постигане на нулеви емисии до 2050 г. В инициативата са събрани градове, региони, бизнеси, инвеститори, които заедно покриват почти 25% от световните въглеродни емисии и над 50% световния брутен вътрешен продукт.

Макар и все още малобройни, бизнеси от страните в Централна и Източна Европа също започват да припознават нуждата от климатични действия и адаптация към новата реалност. Първите компании вече си поставиха за цел постигане на нулеви емисии. Тези компании осъзнават, че няма закога да чакат на националните правителства да създадат благоприятна рамка за декарбонизация на техните индустрии по страни и затова сами поемат по своя път към нулеви емисии. През последните месеци инициативата Race to Zero приветства регионални първенци като Grune Antwort, които са унгарски доставчик на системи за контрол и мониторинг на индустриални процеси, химическият концерн Ciech Group от Полша, Bulgaria-TEX JSC, като най-големия европейски производител на прежди за ръчно плетиво и конци за шиене, както и други присъединяващи се компании от региона, които сами си поставят климатични цели.

Тенденцията е ясна – за да бъде запазена конкурентоспособността в свят на климатична неутралност и за да останат част от основните вериги на доставки на стоки и услуги, компаниите от региона трябва да екологизират производствата си и да запознат да предлагат по-зелени стоки и услуги. Наистина, имайки предвид, че глобални корпорации, каквито са автомобилните концерни в Германия например, преминават от производство на коли с двигатели с вътрешно горене към електромобили, те неминуемо ще запознат да преразглеждат и договорите си с доставчици от страни като Словакия и Чехия. Отвъд натиска на конкуренцията и възможностите, които евтините възобновяеми енергийни източници предлагат, бизнесите осъзнават и своята отговорност да намалят климатичния си отпечатък, за да допринесат за глобалните климатични цели. Те имат ползи от това да обединят усилия и да споделят ресурси и идеи с единомислещи бизнес партньори в бизнес инициативите за климата, за да осъществят тези цели.

The Visegrad+ for Renewable Energy Platform, група от асоциации за възобновяема енергия и организации, работещи в областта на климатичните политики от страните на Вишеградската четворка + България и Румъния, работи заедно с бизнеси от региона, за да подобри рамката и възможностите пред компаниите от региона, които искат да бъдат „зелени“. Работата на платформата проследява първите бизнеси от региона, мотивирани да променят правилата в сектора си и в политиките като дадат положителен пример. Българската компания за електромобилност AMPECO е първата фирма от страната, присъединила се към SME Climate Hub (платформата на МСП към Race To Zero) през лятото на 2021 г. Компанията вярва, че само работейки с други малки и средни предприятия като тях, може да се постигне значим резултат. Друга компания с български клон, включила се в Race To Zero, e CWP Global. По същия начин от първото унгарско предприятие с членство в SME Climate Hub, Grune Antwort, смятат, че обменът на идеи и ноу-хау с бизнеси като тях е най-добрият път за постигане на декарбонизация.

Важно е да отбележим все пак, че макар бизнесите в рамките на тези инициативи само да поставят своите цели за използване на чиста енергия и опазване на климата, ако искат да постигнат пълна декарбонизация, се налага да разчитат на добрата политическа рамка и на осигуряването на подходящо финансиране. Предприемането на действия в синхрон от страна на множество бизнеси е сигнал и към националните правителства, че е време да осигурят подходящата политическа рамка, за да може бизнесите да постигнат устойчивост. Климатичната конференция в Глазгоу трябва да е алармата за събуждане на правителствата от Централна и Източна Европа, защото светът набира скорост и размах в действията за предотвратяване на климатичните промени. Ако не искат икономиките им да изостават, те трябва да започнат да помагат на своите корпоративни лидери да се впуснат в пътуването към нетни нулеви нетни емисии.