България, домакин на COP29?

На 6-и ноември в Шарм ел Шейх, Египет, започва най-важното и мащабно ежегодно събитие, свързано с промените в климата – срещата на върха на ООН, известна като COP. Двадесет и седмото издание на международния форум е поредният опит развити и развиващи се държави да обединят усилия за справяне с надвисналата климатична катастрофа – задача, която засега, уви, не дава нужните резултати.

Глобалните срещи на върха за климата са известни като Конференции на страните и на дипломатически език „страните“ означава 197 нации, подкрепили Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата от 1992 г. Вече 26 години въпросните нации се събират на различни места по света, впускайки се в преговори, целящи справяне с „опасната човешка намеса в климатичната система“ и стабилизиране на нивата на емисиите парникови газове в атмосферата.

Всяка среща на върха за климата е огромно събитие и огромен повод за надежди. Освен шанс за положителна промяна в хода на климатичните преговори обаче, Конференциите на страните са и възможност да се обърне повече внимание на държавите, в които се провеждат те. Изборът на локация се случва на ротационен принцип, като се редуват различни региони на света. COP29 през 2024 година се очаква да се проведе в Югоизточна или Централна Европа, като за момента най-честият домакин от този район на света е била Полша с общо три климатични конференции.

Очакването след две години да се проведе COP в Източна Европа повдигна логичния въпрос може ли срещата на върха за климата да се организира в България. Според хората от Гражданския колектив към платформата „Горичка“ страната ни и по-точно София не само, че покрива нужните изисквания за провеждане на мащабната среща, но и би се възползвала от множество преимущества, ако го направи.

Според Юлиан Попов, който е старши политически съветник на Европейската климатична фондация, бивш служебен министър на околната среда и водите, както част и Гражданския колектив към платформата „Горичка“, ползите за България биха били огромни – „Провеждането на COP в страната ни, означава в нея да бъде вкарана огромна експертиза, да се ангажират бизнес, банки, инвеститори, политици, профсъюзи и др.“. Според Попов българското домакинство може да се окаже реалистично, тъй като България е първата страна, която постигна европейските ВЕИ 2020 цели; първата въглеродно неутрална индустриална зона в ЕС; най-големият инсталатор на соларни централи в ЕС; инициатор на CESEC; има стратегическо и символно разположение и пр.

На същото мнение е и друг участник в Гражданския колектив към платформата „Горичка“ – Георги Стефанов, който е експерт по климатични промени и бивш началник кабинет на зам. министър-председателя по климатичните политики в Министерски съвет. Според него България има реален шанс за домакинство, защото е една от първите три държави с почти 50% намаляване на емисиите си от парникови газове за последните 33 години, ако се разглеждат данните в процентно съотношение. „Ползите са преди всичко икономически и финансови, репутационни и основно политически“, добавя Стефанов.

Ползите биха били наистина огромни, а подкрепата голяма, потвърждава и имащият богат опит във въглищната енергетика и добива на петрол и газ инж. Симеон Белорешки: „Подобни международни форуми срещат огромна подкрепа от страна на бизнеса, профсъюзите, правителствата“.

За да привлече вниманието на българските политици върху възможността за кандидатура на България за домакинство на климатичния форум, в навечерието на COP27 в Египет, Гражданският колектив към платформата „Горичка“ изпрати отворено писмо до президента Румен Радев, както и до Министър-председателя Гълъб Донев и министрите на околната среда, енергетиката и външните работи. Писмото е призив страната ни да заяви своята кандидатура за домакинство на срещата на върха на ООН по въпросите на климата (COP29), която ще се проведе през 2024 година. Важен довод това да се случи е, че подобно събитие би имало изключителна външнополитическа роля за страната ни, би затвърдило позицията ни на Балканите и може да демонстрира значимостта на България в Европейския съюз.

Дали България ще има шансове да бъде домакин на COP29 през 2024 г. – предстои да научим в хода на предстоящата среща на върха в Египет.