Бьорк и любовната тектоника на плочите

Гледахте ли новото видео на Бьорк “Mutual Core”?

Видеото е изключително красиво и изненадващо. Бьорк, като една земна богиня, завихря експлозивна любов между няколко горещи тектонски плочи. Тектоничната активност става метафора за любовните отношения – внезапната им поява в огнена страст, опитите да пренаредим части от себе си, за да отговарят по-добре на другия, и още за периодите на спокойствие, редувани от внезапни изблици на емоции.

“Mutual Core” е част от албума Biophilia, вдъхновен от науката, човешката биология и природата, със заглавия като “Вирус” или “Тъмна материя”.

Бьорк не за първи път търси вдъхновение в науката и силите на природата. В “Joga” ставаше дума за емоционални пейзажи, летяхме над Исландия със затаен дъх, докато изведнъж островът се разтвори пълен с магма. С “Oceania” пък се потопихме в океана, от чиито води е започнал живота: “Your sweat is salty / I am why.

„Кой би направил песен за тектонски плочи? Едно от нещата, които правят Бьарк гений е, че тя е една от много малкото артисти, които могат да направят поезия от науката. Обикновено свързваме вулканичната дейност с гняв или свирепост. Бьорг е щастлива, когато мисли за вулкани, тя ги вижда позитивно.”, казва режисьорът на клипа Андрю Томас Хюанг.

Биофилия, според Ерих Фром е свойството на личността да търси любов към живота и съзидателност и се изразява в стремеж към създаване, изграждане и любов. Биологът Е.О.Уилсън, един от най-изявените изследователи на мравките, твърди, че има инстинктивна връзка между хората и живите системи. Той дефинира биофилия, като инстинктивната ни нужда да сме свързани с другите форми на живот.

bjork.com