Бутан – първата държава със 100% био земеделие

Кралство Бутан се намира в Хималаите, между Китай и Индия. Едно от нещата, с които са известни е, че вместо с БВП (брутен вътрешен продукт), те измерват развитието си с индекс на брутното национално щастие. Други интересни факти за Бутан са пълната забрана за търговия с тютюн и тютюнопушене в кралството, забраната на телевизията и пешеходния четвъртък (забранен за коли в центровете на градовете). Бутан не е богата държава, населението и е малко повече от 600 хиляди души, повечето са будисти, а държавата им се простира на площ от 38 000 км2.

Миналата седмица Бутан обявиха, че са решили да забранят използването на вредни торове и химикали в земеделието в цял Бутан и така да се превърнат в първата 100% био земеделска държава в света.

В телефонно интервю пред Агенция Фран Прес от столицата Тимфу земеделският министър Пема Гямчо казва:

„Бутан реши да се развива като зелена икономика в светлината на огромното напрежение, което упражняваме върху планетата. Ако продължим с интензивно земеделие, трябва да използваме толкова много вредни химикали, а това ще противоречи на будистката ни вяра, която изисква да живеем в хармония с природата.“

Ех, какви земеделски министри има по света!

Единствен конкурент на Бутан в първенството за първа био държава е малкият остров Ниуе в Тихия океан с неговите 1 600 жителя.

Ако решите да емигрирате в Бутан, започнете от сайта на туристическита им агенция.

Новината на Агенция Франс Прес е тук.