Градините по покривите в градовете из света вече са установена практика. Ами да видим какво може да се направи с другите свободни пространства на сградите – мазетата. Именно тях възнамерява да използва Вероника Хътчинсън, основно действащо лице на наскоро основаната в Чикаго организация Grow up. Тя ще превърне мазетата на обществените сгради в хидропонични градини, така снабдявайки близките заведения със свежи зеленчуци. Първата ферма е в мазето на притежаваната от компанията за недвижими имоти Sterling Bay сграда. Там вече отглеждат марули и пълният й капацитет е 13 000 бройки на месец.
Идеята за Grow up е на един от собствениците на Sterling Bay г-н Анди Глоор. Той е собственик и на верига бар-ресторанти в Чикаго. За тях той винаги търсел местни производители, от които да зарежда. Това, съчетано с амбицията му да оползотвори максимално нарастващото портфолио имоти на Sterling Bay, логично води до брилянтното хрумване да създаде ферми в мазетата на сградите.
Като почти всичко друго, и това начинание не е съвсем ново, за да не казваме вече измислено. В района на Чикаго е и друга градска ферма, Farmed Here. Те имат две закрити хидропонични ферми с обща площ над 2 акра. На принципа на вертикалното фермерство те отглеждат био рукола, босилек, мента и други зелении, които продават на специализираните магазини в града.
Смятаме идеята за градина в мазето за отлична, така че започваме да се оглеждаме за подходящо пространство. Нищо не пречи и ти да направиш същото:)
–
А повече за хидропоничното фермерство можеш да научиш тук.