Чудната история на Алекс Смит

Mr Smith

Алекс Смит започва бизнеса си, като събира изхвърлените плодове и зеленчуци от пазара в Ковънт Гардън и ги продава недотам законно в центъра на Лондон. Днес основаната от него Alara Cereals произвежда близо половината био-мюсли в Обединеното кралство. Как започва всичко?

Ами с едни 2 паунда, които Алекс намира на улицата. Преди 40 години той живее като истински бунтовник срещу капиталистическата система, без да използва пари. Цяла година подслон му дава стара сграда в центъра на Лондон, нарочена за събаряне. Алекс живее там в протест срещу загубата на красивата постройка за построяване на офис-мероприятие. Отопление и осветление му е огънят, стъкван от подпалки, които намира из строежите; водата му е дъждовна, събира я от покрива. Храни се с плодово-зеленчуковите останки от пазара в Ковънт Гардън, един дистрибуционен център за млечни продукти в Риджънтс Парк и изхвърленото от склад за продажба на едро на натурални храни, помещаващ се в същата сграда.

След около година премеждия, решава да се присъедини отново към установения модел. И няколко часа по-късно си намира въпросните 2 паунда. Толкова струва да се влезе с превозно средство на пазара в Ковънт Гардън – и точно за това Алекс използва двете банкноти по една лира. Заема камиончето на приятел и с него натоварва колкото може от изхвърлените в контейнерите около пазара плодове и зеленчуци. Изоставена млекарница до прочутия площад Толмърс му служи като магазинна площ. Така е поставено началото на Alara.

Два паунда.
Два паунда.

Алекс и съпругата му доста бързо развиват дейността – на втората седмица купуват брашно и започват да пекат хляб в старата газова фурна, която някой е изоставил в скуата им. Скоро вече купуват ориз и боб на едро и го препродават.

Неусетно изминава цяла търговска година и накрая ги изгонват от магазина. Те скуотват (настаняват се незаконно, на чист български) помещението точно до дома си. Там и за първи път правят мюсли, в огромен пластмасов бидон, с гигантска дървена бъркалка.

Останалото е история, както се казва.

Днес 10-годишната дъщеря на Алекс взима дейно участие в семейния бизнес, лично дегустирайки всяка закуска; тя е и човекът, който постоянно има идеи за нови продукти. Най-довереният бизнес партньор на Алекс продължава да бъде съпругата му, двамата заедно са и май винаги ще  бъдат мениджъри на Alara. Постиженията им са огромни: компанията гордо може да посочи 2 много важни първи места в биографията си – тя е първият производител на храни, опериращ без абсолютно никакъв боклук, вече над 10 години; тя е и първият био сертифициран производител на зърнени закуски.

Мюслито на Алара.
Мюслито на Алара.

Имаме възможност за едно наистина изумително бъдеще, казва Алекс. Неговият основен стремеж е да създаде здраво общество около компанията, иска всички, намесени в процеса, да се чувстват като част от обща кауза, от най-важния мениджър до последния доставчик. Алекс е и един от основните поддръжници на удивителния London Orchard Project, инициативата, приканваща лондончани да засаждат овошки навсякъде в града, така припомняйки си радостта от близостта със земята и, да, чудесното усещане да си отгледаш храната сам.

По всичко личи, Алекс много още има да даде на света.

Така че, ако имаш идея за започване на нещо, дано съдбата ти изпрати знак, че е време да я осъществиш:)

Alara Cereals