Cintep: душ, който пести вода и въглеродни емисии

душ

Само в Обединеното кралство всяка измерима човекоединица използва 150 литра вода на ден, за година са 54 750. Питейна вода. Защото тя се лее от всичките ни кранчета, включително и когато се къпем. Ясно ви е за какво разхищение става дума.

Затова новото изобретение на Cintep може да се окаже ключ към разрешаване на проблема поне в този аспект – техният душ ще спаси над 1 милиард литра вода до 2016 година, ако само 2 500 домакинства се обзаведат с него. Технологията е не чак толкова сложна: водата си тече както обикновено от душа, но използваната се събира, след което поредица филтри я изпомпват обратно. Всичко става за по-малко от 30 секунди, за да не се загуби топлината. Няма опасност от замърсяване, защото системата вдига градусите до 72 по Целзий, премахвайки така 99,99% от бактериите, като същевременно осигурява веднага топла вода. И не само температурата на водата не се губи, ами и налягането, скоростта, с която водата тече, и времето, прекарано в банята, са си същите. Ще намалее само енергийният разход, с 690 kWh на година, а въглеродните емисии – с 500 кг. Чисто финансово, семейството би могло да спести до 400 лири за същите 12 месеца, базирано на 8-минутни бани. Изобретението би трябвало да е налично на пазара от първите месеци на 2015 година, а цената му ще е около 3 500 лири. Да, много са, но представи си само колко ще се спести, ако новият душ се използва в болници, фитнеси, хотели… навсякъде, където водата се лее на воля.

Cintep заслужено са спечелили вече доста награди: Green challenge 2011 за най-добър план за намаляване на въглердоните емисии, James Dyson Award за иновация, BSI (British Standard Institution) отличие за Environmental design, през 2012. Popular Science Magazine ги класира сред десетте най-важни изобретения на годината…

В момента активно търсят дистрибутори из цял свят, може би някоя българска компания ще прояви интерес?

Ако искаш да научиш още по темата с водата, писали сме доста: виж например какъв е водният ти отпечатък; как TaKaDu, които спечелиха наградата на Sustainia 2013 г., ще намалят загубата в световен мащаб; интересната пералня, която пере само с 1 чаша или как Nike ще оцветяват тъканите без вода.

 

Cintep