Copenhagen Wheel превърща всеки велосипед в електрически

3020315-inline-cphwheel116
Copenhagen Wheel

Дългоочакваното от хиляди колоездачи из света колело „Copenhagen Wheel“ се очаква съвсем скоро да се появи по магазините. То може да бъде монтирано на практически всеки велосипед и така го прави по-бърз, по-свързан и по-лесен за каране. Задвижването се контролира автоматично от сензори в педалите, тоест не изисква никакво усилие от страна на каращия. С него ще може да се изминава разстояние, достатъчно за обичайната градска траектория, около 25 километра. Спирачната система е регенеративна и съхранява енергия за по-нататъшна употреба в литиева батерия. Така полученото е-колело ще си има приложение, което ще го отключва и заключва и предоставя информация в реално време за условията на пътя. За ентусиазираните девелопъри е предоставена платформа с отворен код, наречена The Superpedestrian SDK, за да могат да разработват собствени версии спрямо удобството си.

copenhagen_wheel_B

Изобретението е дело на SENSEable City Lab към Масачузетския Технологичен Институт и за първи път беше обявено през 2009 година. Естествено, предизвика небивал интерес – само получените имейли с  искане за повече информация и как може да бъде закупено, са 14 000. Но трябвало е да мине техническо време, за да успеят изследователите да го подготвят за масово производство.

Съвпадение или не, точно когато най-сетне продуктът е на пазара, се появява и директен конкурент. FlyKly Smart Wheel също обещава да превърне всяко колело в електрическо и явно хората искат да го видят, защото kickstarter кампанията му е повече от успешна със събраните над 185 000 долара до момента.

Повече на Superpedestrian