Crowdsourcing платформа за ВЕИ

positive_circle

Abundance Generation е съвършената платформа – правиш пари, докато правиш добро за всички. Тоест, инвестираш онлайн във възобновяеми енергийни източници. Стартиралата през 2012 г., платформата вече е събрала над 4 милиона британски лири за 7 проекта. Инвеститорите са над 4,500. Дефакто това е още една стъпка напред за чудесната нова sharing economy – свързва crowdsourcing потенциала с проекти, от които цялото общество се облагодетелства в дългосрочен план.

Как работи ли? Инвеститорите купуват дебентури за отделните проекти – това е вид акция, обичайно използвана от големи компании за заемане на пари. В случая на AG, инвестицията е обвързана с резултатите. Инвестициите са дългосрочни, както ясно предупреждава и сайта, 20-25 години, затова се препоръчва членовете да не продават преди това време, но, ако се наложи, могат да го направят през специализирания бюлетин.

Планът е всеки 3 месеца да се предлага нова инициатива за финансиране –работят с постоянно увеличаващ се набор от вятърни, соларни, хидро проекти.

Голямото постижение на AG е разширяването на перспективата и вече вместо само да се мисли колко струват възобновяемите технологии, се говори за това как могат да бъдат полезни на хората и в по-пряк, финансов аспект. Затова и спечелиха наградата на Guardian Sustainable Business за 2014 г. в категория Net Positive.

Abundance Generation