Да помогнем на лалугера

suyak

Може би не много от нас знаят, че този дребен симпатяга, когото наричаме лалугер или понякога суяк (и на тази снимка изглежда като важен господин, който си пали пурата), е разпространен на една много малка територия, която включва основно нашата страна. Разбира се, с присъщото за представителите на дивия свят безразличие към администартивните граници, той спокойно обикаля и в части от съседните Македония, Румъния, Гърция, дори и по-на север до размирната Украйна. Отвъд Карпатите живее друг негов много близък братовчед, в Австрия, Чехия и може би в Полша, въпреки, че според наблюдателите, там вече е изчезнал, както и в Германия и Хърватия. През последните десет години, според същите тези наблюдатели, общото население на лалугерите е намаляло с 30 процента. Включен е в Червената книга.

Това, че на нас ни е симпатичен вече е достатъчна причина да се опитаме да го спасим. Отделно обаче трябва да отбележим, че той е също толкова (че дори и повече) симпатичен на твърде голям брой видове, в чието меню влиза. Невестулки, змии, вълци, пъстрият пор, царският орел и още 25 вида грабливи птици се хранят с него и на практика оцеляването на някои от тях зависи от него. Сега разбирате ли защо изглежда толкова важен.

Шегата настрана – лалугерът има нужда от помощ. Изчезването му се дължи на изчезването на специфичните пространства, в които той държи да живее – ливади и пасища, с богата, но задължително ниска растителност. Сещате се, че разораните ниви и бетонните строежи не му вършат работа.

Та ето какво – „По-диви Родопи“ и Rewildng Europe, в която Родопите членуват от ноември 2014, се опитват да помогнат, като купят парцели земя, ценни за колониите от лалугери. Така ще се гарантира, че тези земи ще се управляват по традиционен начин като пасища, което ще запази и лалугерите. Всеки може да участва с каквато сума намери за добре. Дори и споделянето на тази информация също е вид помощ.

Можете да дарите тук
Можете да видите повече за района на Родопите ето тук
И да следите какво се случва около кампанията на тази фейсбук страница