Да се фокусираме върху добрите идеи, вместо лошите новини?

Andrew Hasse

Това тук е Андрю Хасе. Той прави филми и не иска нищо друго, освен да бъде добър разказвач. Вълнуват го „големи истории и големи идеи.” Последният му проект, който събира предните две изречения накуп, се казва Вкусен град: Отглеждай революцията (Edible City: Grow the Revolution). Елате да го гледате в неделя (12 октомври, 18:30, Одеон) на Горичка Филм Фест.
Ето защо:

Как те намери историята на градските фермери и защо реши да я разкажеш?
Първоначалният план беше да снимам филм за климатичните изменения, обаче след едно солидно количество проучвания стана ясно, че обикновеният човек трудно може да повлияе на промените в климата с каквото и да било свое индивидуално действие. Благодарение на един приятел се озовах на сцената на градското фермерство в Сан Франциско. И колкото по-надълбоко навлизах, толкова повече разбирах, че тяхното движение на практика адресира същите проблемите, които са свързани и с климатичните изменения – достигането на връхната точка в добива на петрол, недостига на суровини, храна и вода, устойчивост при бедствия.

Най-важният урок, който научи за себе си от Вкусен град?
Промених генерално начина си на хранене. Развих съзнание за това откъде идва храната ми и как е произведена. Благодарение на това се чувствам по-здрав и свързан със собственото си тяло.

Що се отнася до движението Local Good Food, големият извод за мен е, че често само един силно мотивиран човек се оказва достатъчен, за да се създаде проект или организация, която има реален ефект върху своята общност. Когато обаче проектът придобие определен мащаб, сътрудничеството със съмишленици от други организации е от решаващо значение. Вкусен град е филм точно за това.

Също така, ако погледнем по-глобално на нещата, нужни са последователни усилия в подкрепа на предприемачеството и бизнеса. Оганизациите с нестопанска цел са страхотен катализатор, който обединява общностите в техните усилия, но те могат да бъдат устойчиви, само ако са подпомагани чрез грантове и дългосрочно набиране на средства с идеална цел. За да бъде местно произведената храна наистина интегрирана в икономиката, нейното производство, дистрибуция и пазар трябва да могат да функционират в рамките на съществуващата икономическа парадигма. Най-просто казано, нужно е да покажем не само здравословните и социални преимущества на локалните хранителни системи, а и това, че те създават работни места и генерират приходи.

joy moore

Кой е любимият ти герой от филма?
Джой Муур, която работи в образователната система, ми стана близка приятелка Тя е природна стихия! Вдъхновяващ, интелигентен и скромен човек. Притежава уникално умение да казва истината едновременно със съпричастност и прямота. (Джой, на снимката, е нашият личен герой от филма също. Ще ни извините за дългата скоба, но тя например настоява в училище да се изучава предмет „Храна”, прави страшни смутита в час и после не й трябва много, за да убеди тийнейджърите директно да се засилят към двора на училището, където отглеждат сами ягоди и зарзават – б. а.)

Какво трябва да направим веднага, ако искаме да оцелеем на тази планета?
Оцеляването не ме тревожи. Мисля, че човешката раса е доста умна и приспособима. Възможният път пред нас, който ме изпълва с най-голяма увереност, е този, в който се фокусираме върху изобретателните начини да работим в рамките на съществуващата система, като в същото време въвеждаме повече устойчиви практики и етичност.

Случват се толкова много хубави и добри неща, които просто биват удавяни в безкрайната какофония от лоши новини. Не позволявайте на мрака и ужаса да ви разсейват. Вместо това намерете моделите, които работят. Научете се да разбирате, възпроизвеждате и умножавате добрите идеи. И оставете политиците и 24-часовите новинарски емисии да се кахърят за останалото.

––––––

Вкуен град: Отглеждай революцията (Edible City: Grow the Revoution, САЩ, 2012) е на Горичка Филм Фест в неделя (12 октомври) от 18:30 в кино Одеон.
Билети: 5 лв. от касата на киното и онлайн от Горичка.

След прожекцията ще си говорим с Петър Вълчовски за инициативата Градска пермакултурна градинка.