Да спасим почвата със Садгуру в София

„Грижата за околната среда не е задължение – Нашата околна среда е нашият живот. Независимо колко много богатство, образование и пари имаме, нашите деца не могат да живеят добре, освен ако не възстановим почвата и водата”,
казва индийският активист и мотивационен лектор Садгуру.

Негова основна мисия е спасяването на почвите по света. Според Организация към ООН по храните и земеделието около 52% от земеделските почви в света вече са деградирали. Един акър обработваема земя се превръща в пустиня всяка секунда по данни на ООН. Прогнозите показват, че ако не направим значителни промени в начина си на живот и в земеделието, ще имаме плодородна почва за около 60 години напред и след това ни очаква сериозна продолвствена и екологична криза.

Именно поради тези причини индийският активист Садгуру приема за своя мисия разпространението на информация за проблема с почвите и представянето на възможни решения за всеки отделен регион по света, вкл. за България. За да активира и демонстрира подкрепата на четири милиарда души, половината население на Земята, той вече започна 30 000-километрово пътуване с мотор от Лондон до Индия, по време на което, в рамките на сто дни, ще посети 24 държави, сред които и България. Началото вече бе дадено и на 19-и април Садгуру пристига в София. Ще можем да го видим от 19 ч. в София Тех Парк, където ще се проведе мотивационно събитие, част от глобалното движението Save Soil (“Спасете почвата”). Целта на това движение е съзнателен подход към почвата и планетата и насърчаване на гражданите и правителствата на всички демократични нации да приемат политики за съживяване на почвата. Всички, които искат да чуят позитивните послания на Садгуру и “Спасете почвата” с превод на български, ще могат да го направят и онлайн, гледайки излъчването на фейсбук страницата на списание 8.

Основна тема в лекцията на Садгуру се очаква да бъде изтощаването на почвата и „ограбването“ на хранителни вещества от нашата храна. Един от основните проблеми според него е т.нар. скрит глад. Според различни данни в момента се наблюдава сериозен спад на минерални вещества в почвите, което прави и храната ни по-малко качествена. В САЩ например се отчитат внушителните 87% спад на минералните хранителни вещества в зеленчуците, а в Индия протеините в зеленчуците са намалели с 60%. В резултат на това се изчислява, че около два милиарда души по света страдат от недостиг на хранителни вещества.

Учените също предупреждават, че деградацията на почвата е бомба със закъснител за климатичните промени. Причината е, че увредените почви могат да отделят 850 милиарда тона въглероден диоксид, равняващи се на генерираните от човечеството емисии за 30 години. Тези масивни емисии могат да променят необратимо климата. Това се случва, защото загубата на органично съдържание и въглерод превръща богатата почва в пясък. Същевременно за поддържане на селското стопанство минималното съдържание на органичен въглерод в почвата трябва да бъде 3%, а 75-85% от почвите по света имат по-малко от 2% от него. Съединените щати например са загубили 50% от горния слой на почвите си, а 62 процента от територията на Индия има по-малко от 0,5% органичен въглерод.

Според подкрепения от ООН и Организацията по прехрана и земеделие Садгуру важна част от решението е земята да бъде под сянката на растителност, защото растителната отпадъчна продукция ще увеличи органичната материя в почвата. Тази теза се потвърждава и от Международния консорциум на Центрове за селскостопански изследвания. Според него увеличаването на почвения органичен въглерод може да спре повишаването на въглеродния диоксид в атмосферата и по този начин да се намали ефектът на глоналното затопляне. Освен всичко останало мерките за спасяване на почвите биха имали и значими икономически ползи. По изчисления на Световната банка съживяването на почвите ще увеличи приходите със 75% на бедните в света, които разчитат на земеделска дейност.

Ако искате да научите повече за спасяването на почвите, гледайте онлайн включването на 19-и април от 19 ч. на фейсбук страницата на списание 8 и следете уебсайта ни за още по темата.