Десет лесни начина да живеем по-добре заедно

Започваме с най-лесните:

 

1. ЙОГА, ВМЕСТО СУТРЕШНИ БЛОКОВЕ

zaedno1

Сутрешните блокове са всичко друго, но не и зареждащ, позитивен и жизнеутвърждаващ старт на един прекрасен ден. Нищо чудно, това да е тайната за декларираното в международните статистики нещастие, от което страдаме.

 

2. СЕКС В УЧИЛИЩЕ, ВМЕСТО ЗУБРЕНЕ НА КЛИШЕТА

zaedno6

Благодарение на интернет технологиите, училището губи монопола си върху образованието. В такава конкурентна среда, за да образова, то трябва да намери начин да запалва и вдъхновява учениците. А какъв по-лесен начин от това да им помага да разберат нещата, които ги вълнуват най-много (примерно образа на конника в творчеството на Христодул Сичан Николов). Така де. Ако вместо от brazzers точка ком, научим за това, което се случва с телата ни по ясен и интелигентен начин, може би по-лесно ще общуваме с другите, особено с тези, които ни привличат, дори и с елементи на разсъждение.

(това в дясно на картинката е от немските учебници) 

 

3. ПСИХОТЕРАПИЯ, ВМЕСТО ВОЕННА СЛУЖБА

zaedno3

Според проучвания повече от половината българи искат отново задължителна военна служба. Ние се сетихме за нещо още по-яко: за да стане всяко момче мъж и всяко момиче – жена, задължителна двугодишна психо грижа за всички, веднага след завършване на училище. Няма начин след това да не ни е поне една идея по-балансирано заедното ежедневие и веднага да различаваме опасно лудите, които искат да влязат в парламента, да кажем.

 

4. ТАНЦИ, ВМЕСТО ПОЛИЦИЯ

Като кажем “полиция” какво ви идва на ум? Помощ, сигурност, безопасност или пък корупция, произвол, насилие? Ще страдате ли ако полицаите са в пъти по-малко? За да не се отразява на безработицата едно такова брутално намаляване на безсмислено многочислената полиция, имаме следното предложение: преквалификация на полицаите в инструктори по танци. Танците са един от усъвършенстваните векове наред прекрасни начини да сме заедно, а да си признаем танцовата култура на българите не е много развита. Всеки, който е попадал на фирмен банкет или на градска сватба ще потвърди. Инструктори по танци, вместо полиция. За същите пари, много повече смисъл и много по-добре заедно.

 

5. СПОРТ, ВМЕСТО КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ

zaedno2

Честно, наистина ли 78% от българите никога не спортуват?! Вярно ли повечото софиянци никога не са се качвали на Черни връх? Вярно ли прекарваме пред телевизорите по 4,32 часа средно на ден?

 

продължаваме с някои не до там лесни:

 

6. СУБСИДИИ ЗА КОМЕДИИ, ВМЕСТО ЗА ВРЕДНО ЗЕМЕДЕЛИЕ

zaedno9

Заедно събираме пари и ги даваме на няколко души, които произвеждат зърно. Те взимат парите, купуват си гориво, трактори и химикали и произвеждат зърно. После ни го продават. А ние им даваме субсидията с идеята да има евтин хляб и работни места. Резултатът обаче е загуба на биоразнообразие, замърсяване, ерозия. Хлябът, освен че е сух, пресолен и пълен с химия, всъщност съвсем не е евтин – просто някой друг ще плаща цената му, най-вероятно нашите деца и внуци. А работните места са във фабриките за пестициди и трактори извън България. А относно комедиите, знаете – светът е оцелял, защото се е смял.

 

7. АНОНИМНИ АЛКОХОЛИЦИ, ВМЕСТО АНОНИМНИ ФИРМИ

Много хора около нас, имат сериозен проблем с алкохолна зависимост. Много хора пък имат проблем с анонимните компании или офшорки, които използват анонимността си за да постъпват безотговорно, да прикриват корупция, злоупотреби и нарушения на законите. За пристрастените към алкохола едно от най-добрите средства е груповата терапия, известна от американските филми под името “анонимни алкохолици”. За анонимните компании лечението е една елементарна забрана. И с двете ще сме по-добре заедно.

 

 

и завършваме с някои доста по-трудни:

 

8. КРИМИНАЛИЗИРАНЕ НА КЛЕВЕТАТА, ВМЕСТО НА МАРИХУАНАТА

zaedno5

Публичното пространство е отровено от клевети, а “медиите” се използват за смазване, чрез лъжи, на всяка проява на политическа или друга инициатива. С лекота се съсипват животи, бизнеси и семейства и най-лошото, с което може да се отвърне на удара е малка глоба след години съдебни дела. Това не е редно, както не е редно и да бъде съсипан живота на някой ученик, попаднал в ръцете на полицаи, заради един джойнт.

 

9. ПОЛИТИКИ, ВМЕСТО ПОЛИТИЦИ

zaednobike

Политическото пространство в България е доминирано от наглост, липса и на разум, и на памет. Лицата на “политиците” са узурпирали “медиите”, но това, за което говорят не е свързано ни най-малко с политика. Защото политика, казано по-просто, означава да намираш начините, по които да живеем по-добре заедно. Иначе е тотално безсмислена и вредна.
(това в дясно на снимката е холандското правителство)

 

10. ДОБРОВОЛЧЕСТВО, ВМЕСТО КУХ ПАТРИОТИЗЪМ

Васил Левски е бил доброволец. Неговата кауза е била свободата. На всички, независимо от религия, цвят на косата или етнос. За разлика от него, патриотизмът в политическия си вид в България е инструмент за разделение, вместо за обединение, за заграждане там, където няма място за граници, за ограничаване на свободата, за която е мечтал Левски. Вместо борба против различните, която да вкарва неуравновесени безработни в политиката, патриотизмът би трябвало да търси начин да сме по-добре заедно, да се погрижим за мястото, на което живеем, за да е по-добре и държавата ни. ZAMISLE TE SE WE!111

 

ФОРУМ ЗАЕДНО
27 април 2014

gorichka.bg/zaedno

20 comments on “Десет лесни начина да живеем по-добре заедно

 • Иван , Direct link to comment

  Не е за вярване от какви кухи кретени се обитава вмирисаната Горичка.

 • Албена Деспотова , Direct link to comment

  А, ти що си жив бе ИВАНЕ?!

 • Имах, ама помни ли човек , Direct link to comment

  За съжаление трябва да се съглася с г-н Трола от първия коментар.
  С изключение на номера 1 и 5, останалите твърдения са плитки (това дипломатично, нали). Е доволен съм, 20% не е зле. Не искам чудеса от храброст, все пак това е интернетл
  И нека не забравяме класния завършек на шедьовъра:
  BRAVO OTLI4NO!111

 • ivan , Direct link to comment

  az imam 4ustvoto 4e horata ne vijdat istinskata prespektiva v rqlnosta

 • Мартин Георгиев , Direct link to comment

  xaxaxaxaxa Албена Деспотова защото господ го е оставил да се мъчи,затова е жив… 😀 xaaxaax

 • коко , Direct link to comment

  за 9 от 10те посочени точки автора заслужава линчуване

 • крум , Direct link to comment

  не е за вярване че и от ушатият дирник на един дИван се е изляло толкова торно находище

 • бултрас , Direct link to comment

  вий сте пълни олигофрени тва беше най-голямата простотия която съм чел…

 • Ботев , Direct link to comment

  КОКО за коя точка не заслужава линчуване че не виждам?

 • miro , Direct link to comment

  Чл. 148а. (Нов – ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм., бр. 21 от 2000 г.) Който разгласи устно, чрез печатни произведения или по друг начин данни, обстоятелства или твърдения за другиго, основаващи се на неправомерно придобита информация от архива на Министерството на вътрешните работи, се наказва с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.
  Не че нещо ама накъде повече да се криминализира клеветата кво доживотен затвор ли да се дава някой се изказва неподготвен

 • Елеонора , Direct link to comment

  След селфито на президента с главния секретар на НАТО прочетох това и сега ми е твърде ведро. Дали още съм в България? 🙂

 • коки , Direct link to comment

  Интересни идеи. Пунктоационните грешки показват, че явно авторът не е наблягал на българския, когато е бил в училище (сам го намеква в точка 2…)

 • jon , Direct link to comment

  Има добри идеи обаче номер 4 е доста недообмислена глупост, просто се изумих като го прочетох! 9, 10 съгласен съм, ама както се пее „а дано ама…“ и само да поправя номер 5, защото ми прави впечатление, напоследък много млади хора спортуват, а и те надали седят пред телевизора, а пред компютъра и да има голяма разлика между двете! Иначе останалите идеи са добри.

 • vesu , Direct link to comment

  кокич пише се пунктуация, а на твойто баба ми къна лека ? пръст, му викаше на гол тумбак чифте пищови

 • shmola , Direct link to comment

  А т. 8 дали не трябва да е „КРИМИНАЛИЗИРАНЕ НА МАРИХУАНАТА, ВМЕСТО НА КЛЕВЕТАТА“?

 • gozo , Direct link to comment

  80% от гореспоменатите идеи зависят от вас самите 🙂

 • Георги , Direct link to comment

  Тая статия я е писало някое тревоманче в 10 клас или друг подобен индивид, напълно откъснат от реалността.

 • Маринела , Direct link to comment

  Кое точно не ви кефи, господа и госпожи тролове? „Спорт вместо кабеларки“ или „Доброволчество вместо патриотарщина“? Аз също съм бг филолог, но няма да хвана за гушата духа за сметка на буквата (и запетаята). Чела съм бози без нито една граматична и правописна грешка. Езиковото им безгрешие беше единственият им плюс…

 • Жулиета Кузманска , Direct link to comment

  просто,кратко и ясно; браво

 • БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ , Direct link to comment

  Не са лоши идеите(това за психо терапията е тъпо. Едва ли ще станат повечето. Йогата е за жени и педераси. 2-ра точка се практикува от много дълго време. 4. WTF is this shit? 5. Да, телевизията е с цел реклами, ад блокър в интернет и всичко от замундата и арената.

  Няма да се оправи страната, само по-зле ще става. Има прекалено много фактори най-вече евреите и американците с тяхната култура, коятоо всички младежи копират и тяхната медия. Бих ли си дал живота за страната? НЕ! НИКОГА! Преди 100-200 години? ДА! ВИНАГИ! Правиш си паричките, отиваш си в топла БЯЛА страна и това е. Тука да умират политиците с тая сган циганите и турците. България отива в кенефа и няма да излезне от там. 1300 години не е лош резултат!

Comments are closed.