Детройт: от фалирал индустриален град към голяма градска ферма

1383203_744254222257999_898978395_n

Детройт пустее и това никак не се харесва на Джон Ханц и Майкъл Скор. Вместо да стоят и да цъкат с език, двамата решават да работят за промяна. Чудната им идея е да създадат огромна ферма в града и така да дадат причина на хората да не го напускат. Ханц е бизнесмен, който търси начин да обърне случващото се в Детройт – все повече и повече имоти стават собственост на общината, а тя не може да ги поддържа, пазарът е наводнен от тях, предприемачите не виждат смисъл да инвестират в земя. Хрумва му, че може би начинът да възвърне живеца на изпразващите се квартали е чрез построяването на градска ферма. Съвсем същото, и то по същото време, си мисли и Скор, експерт по земеделие, който неуморно търси начини да помогне на родния Детройт.

За щастие двамата се срещат и така се създава Hantz Farms – организацията, която се наема с амбициозната задача да превърне празните площи в изпълнени със зеленина и смисъл оазиси. Компанията ще изкупува запустели терени, събаря полуразрушени къщи и ще засажда хиляди дървета, предимно клен и дъб. Проектът е в действие от няколко месеца и вече доказва колко прави са били Джон и Майкъл да смятат, че така ще съживят околноста. Откак те са започнали работа, хората в съседните къщи също са се активизирали: почистват дворовете си, засаждат растения, ремонтират домовете си. Точно както планират двамата предприемачи, създаването на новата ферма кара хората да искат да останат да живеят там. Официално изказано, намерението им звучи така:

„Hantz Farms цели да трансформира Детройт в позната дестинация за свежа, отгледана на място храна, да създаде жизнена, красива среда, която ще допринесе за доброто на града, привлече туристи, създаде нови работни места и като цяло значително подобри качеството на живот в Детройт.“

Няма как да не се досетим колко хиляди места в България биха могли да бъдат преобразени по подобен начин.

Можеш да следиш развитието на проекта във фейсбук страницата на Hantz Farms.