Децата и климатичните промени – разговорите и личният пример

Да си родител не е едно от най-леките занимания, а през последните години задачата сякаш изглежда все по-сложна. Огромният и неограничен достъп до информация на децата от най-ранна възраст прави задаването на въпроси и дискутирането им по-трудно. Един от тези неудобни въпроси, който тепърва ще става все по-популярен сред малчуганите, е свързан с климатичните промени.

Възможно ли е някъде детето ви да прочете, че светът е на път да изчезне? Разбира се. Именно затова разговорът, и още повече, даването на пример на децата във връзка с отношението им към природата и планетата ни, е от ключово значение.

Групата на „Анонимните климатици“ също смята темата за съществена. Магдалена Малеева е бивша тенесистка, основателка на „Горичка“ и майка на три деца. Жюстин Томс е е експерт по онлайн комуникации, активист за промяна и също е майка на три деца.

Ето няколко аспекти на въпроса, които те смятат за важни:

 

Разговорът винаги трябва да присъства 

След 2018 г. едва ли има човек, който да отрича възможностите на децата да настояват за решаването на промени, свързани с климата. Без значение от индивидуалното отношение към действията и посланията на Грета Тунберг, в крайна сметка тя се превърна в синоним за опитите на разрешаването на проблема.

Разбира се, за разрешаването на всеки проблем, първата стъпка винаги е свързана с установяването на неговото съществуване.

Както Маги, така и Жюстин споделят, че разговорът по темата, свързана с климатичните промени и опазването на природата, присъства постоянно в домовете им. И за двете тези разговори са важни, но според тях не трябва да се стига до крайности.

“У нас това е постоянна тема, както и например производството на храна. Стараем се да сме умерени и да няма крайности. Въпреки това ясно показваме, че това е огромен проблем и трябват усилия от всички”, казва Маги. Тя допълва, че заедно със съпруга ѝ се стараят да не звучат назидателно и да не казват какво е правилно и какво не.

Според Жюстин разговорът по темата с децата трябва да бъде “на малки порции, но редовно”.

“С моите деца, които в момента са на  11, 14 и 19 години, съм говорила доста и по-често прямо по темата. Честно, открито, донякъде пестеливо, защото сме имали доста кризи покрай размислите за бъдещето”, казва тя. Разговорите, които води с децата са на тема храна, разхищения, свръхконсумация и нейните последствия, както и отговорното поведение към въздуха, водата и природата.

Страхът от климатичните промени и как идеята за тях би се отразила на децата, понякога може да е рефлексия на личния страх на родителите, твърди психологът и директор на мозъчния тръст “New Knowledge” Джон Фрейзър.

Фрейзър обаче подчертава, че има достатъчно добри практики евентуалните страхове на децата да бъдат преодоляни.

Пред Ню Йорк Таймс, професорът по психология в Университета Пен Джанет Суим препоръчва няколко стъпки за избягването на евентуалния стрес, при представянето на темата. Според нея началото на разговорa трябва да е свързан с положително послание като любовта към природата и създаването на позитивна връзка между детето и външния свят. Едва след това идеята, че съществува проблем може да бъде въведена през примери какво се случва с растенията и животните. Тя подчертава, че тези разговори не са еднократни и трябва да се водят регулярно.

Според екоактивистите и експертите по детска психология е важно истината да бъде казвана, но по начин, достъпен за малчуганите. Разговорите трябва да бъдат съобразени с тяхната възраст и знания. Сред важните препоръки е вземането предвид, както на научните факти, така и на емоциите по темата.

 

Силата на личния пример, който идва и от двете страни 

В крайна сметка, както и при възрастните, разговорите са добро начало, но от тях резултатът не е голям, ако не бъдат придружени с действия и най-вече с даване на личен пример.

“Винаги съм започвала с личния пример. Разбиранията ни, на мен и мъжа ми по въпроса, са свързани с това, което правим. Децата виждат, че у нас се рециклира, имаме и електрическа кола. Те виждат всичко това”, казва Маги.

Тя споделя също и за личния си пример, свързан с притежаването на малко вещи, който е предала на децата си. Това не пречи на голямата и дъщеря да се интересува от мода, но в същото време да бъде изобретателна като стилизира стари дрехи.

Жюстин казва, че се старае да въвлича децата в много от своите действия, свързани със запазването на природата и борбата с климатичните промени.

“Въвличам ги в много от акциите, на които самата аз участвам – протести, акции в подкрепа на различни еко инициативи, садене на дървета и други”, казва тя. По нейни думи, когато семейството е избирало нов автомобил именно децата и са били тези, които най-силно са настоявали за закупуването на кола, която използва електричество. Нейните деца също участват и в разделното събиране в дома, както и в компостирането на биологичните отпадъци.

Говорейки си за личния пример, можем да погледнем и този на Грета Тунберг от още една страна. Вдъхновените от нея протести на хиляди деца по света, доведоха до нов феномен, свързан с включването не само на самите тях, но и на техните родители заради тях. В своя статия специализираното издание “Scientific American”разказва как това се случва в действителност и посочва редица изследвания, показващи влиянието, което децата имат върху родителите си по въпроса.

 

Игрите, филмите и видеата – няколко препоръки 

Разбира се, за да достигнат по-лесно посланията до детското съзнание, пряк път могат да бъдат забавните игри, видеата с образователна насоченост, а за по-големите и филмите.

Като пример за игри, показващи климатичните промени, могат да бъдат дадени тези от сайта на американската космическа агенция НАСА. Там са поместени различни игри, свързани с промяната на климата, зелената енергия и др. Специализирана игра, свързана с разделното събиране на отпадъци, има списанието National Geographic.

За по-големите подходяща може да бъде “UrbanClimateArchitect”, както и други сред предлаганите на сайта Games4sustainability.

По-възрастните геймъри могат да се сетят и за огромното влияние на климатичните промени в „Civilization“ на Сид Майер.

Видеа, които по отличен начин обясняват климатичните промени за децата, са тези в YouTube канала Kurzgesagt – In a Nutshell. Там в рамките на 10 минути се обясняват проблеми като замърсяването с пластмаса, какво би се случило на планетата без слънце, както и дали е късно за предотвратяването на климатична криза.

Видеа по темата на български могат да бъдат открити на образователната платформа Ucha.se

Колкото и невероятно да се струва на някои, част от най-популярните филми за деца обръщат сериозно внимание и на климатичните промени. Такива са “Ледена епоха“, “УОЛ-И”, “Принцеса Мононоке“, “Лоракс“, “Happy feet”, “Police Patrol”, “A Beautiful Planet” и други.

За по-големите подходящи могат да бъдат “An inconvenience truth”, “Chasing ice”, “Before the flood”, както и сериите на големите платформи като National Geographic и Netflix.