Дизайнерът Рая Стефанова връща земята в домовете ни

soil

„Ние вече не се смятаме за част от природата. Изолирахме се в името на прогреса и чистия живот, за да живеем без дивите и опасни патогени“, четем на сайта на талантливия български дизайнер Рая Стефанова. Тя е възпитаник на Академията по дизайн в Айндховен, както и на Националната гимназия по изкуства и дизайн в Казанлък. Работата ? често е фокусирана повече върху формата и съдържанието, отколкото върху функцията. Произведенията ? дават богата почва за размисъл. Като казваме почва, в някои случаи – съвсем буквално.

„Почвата е основата на живота“, четем по-надолу в описанието на проекта Living Soil. „Всъщност повечето микроорганизми, включително и човешкият микробиом, са произлезли от земята под краката ни. Този проект има за цел да върне бактериите обратно в домовете ни, особено в градските пространства“.

soil2

Тези стилни предмети от снимките горе представляват пресована жива почва – те имат чисто визуално предназначение за домовете ни, като в същото време носят посланието на автора – животът на Земята се е родил в пръстта.

Разгледайте останалите обекти от серията, както и всички други проекти на Рая Стефанова ето тук