Доказано е: доброволците са по-щастливи

Скорошно проучване на университета в Ексетър доказва отдавнашното ни подозрение – да помагаш на другите помага и на самия теб. Анализирайки повече от 40 случая от последните 20 години, изследователите откриват безспорна връзка между доброволческата дейност и здравето на практикуващия. Така например, доброволците имат 22% по-ниска смъртност в сравнение с не дотам благосклонните хора. Естествено, те са и с по-високо самочувствие и, като цяло, по-щастливи. Защо са в графата на чувствам-се-отлично, все още не е детайлно ясно, но учените дават някои възможни обяснения, говорейки за по-добро приемане в обществото и повишена активност.

Изследването всъщност е продължение на предишно подобно, фокусиращо се основно върху възрастни хора, при които съществува риск от изолация. То сочи, че в САЩ, където хората са най-много отдадени на доброволчески дейности, се отбелязват най-ниски нива на сърдечни заболявания и смъртност.

След като вече е и научно доказано като полезно, действай, ако не за другите, направи го за себе си. Ето няколко бързи примера в какво можеш да се включиш, има десетки още:

Ще се видим там.