Дроните, чиято работа е да опазват горите

471636_404717292908135_1027685127_o
Така изглеждат дроните, които обикалят над горите.

Малките дрони са следващото голямо нещо за опазването на дъждовните гори, смята екологът Лиан Пин Кох, основател на Conservation Drones. Целта на Conservation Drones е да разпространяват информация за изграждането и употребата на дрони за опазване на околната среда, като работят с еколози и изследователи най-вече от развиващите се страни. Правителства и организации вече ги използват в множество страни за наблюдение на горите, защита срещу нелегална сеч и за събиране на научни данни.

0124Opensourcemissionplannersoftwarefordrone
Управлението на дроните се извършва със софтуер с отворен код.

Получил доктората си по екология в Принстън, Кох вече над 10 години работи за опазване на дъждовните гори. Според него логичната следваща стъпка за постигане на успех е използването на технологии от различни полета на достижения на съвремието ни – например свързани мрежи сензори в горите или пък, да, дроните. Сега се провеждат тестови полети с тях в националните паркове Бардиа и Читван, като идеята е да се изловят бракониерстващите там. В Индия, резерватът Panna Tiger вече успешно ги използва не само срещу злосторници, но и за цялостно наблюдение на тигровата популация.

dsc06391
WWF са само една от партньорските организации.

Основното предизвикателство, с което се сблъсква обаче, е отрицателно възприятие за дроните. Самото им споменаване предизвиква криви асоциации с нагло шпиониране или пък директно с военни акции. А всъщност дроните за опазване на природата са доста различна технология, базирана основно на елементарни модели самолетчета, с добавен автопилот и камери, за да могат изследователите да гледат отвисоко. За последните две години Кох и Conservation Drones успяват да постигнат значителни успехи в мисията си да информират за многото ползи от дроните, работейки с партньори от цял свят, включително WWF в Непал, Wildlife Institute of India, WCS Belize, Sumatran Orangutan Conservation Programme и  Jane Goodall Institute.

Ако все още се чудиш дали дроните могат да имат адекватна употреба в цивилен прочит, виж видеото по-долу, ученият е достатъчно убедителен.

А представи си само колко отявлени безчинства и гротескни беззакония бихме могли да предотвратим тук, в България, ако си сглобим по няколко дрончета и ги пуснем над, например, Странджа.

Conservation Drones