Два изненадващи цитата от политици (български)

Българското политическо пространство е отражение на комплексите на нацията и един от тях е, че сме прекалено малки, за да сме част от глобалните тенденции и вълнения. В политическото говорене, бъркането в такива не-локални теми се смята за елитарно. Много сме притеснени и от това да не ни прецакат пак нещо, ако се вържем на някоя конспиративна теория, като глобалното затопляне например. Затова политиците ни изчакват и оставят лидерската работа на колегите си от чужбина.

Така в последните години зелената тема в политиката беше сведена до локални проблеми, като незаконното строителство в природните паркове, а за промените в климата нямаше голям ентусиазъм. Какво ли пък остава за по-езотерични идеи, като връзката между еко проблемите и икономическия растеж на България. Ео защо няма как да не цитираме две интересни изказвания на политици, които доста ни изненадаха:

zoom_hirondelle_fenetre

1.

Кризата вече променя някои световни тенденции – например много държави повишиха екологичните си бариери – за автомобилите и за строителството. Едва ли това би станало без кризата. Като резултат, ще има по-екологични коли, по-малко и по-енергоефективно строителство. Това може би звучи дребно, но при далновидна политика може да се превърне в новия двигател на икономиката.

Българската индустрия е с около 30% по-енергоемка, отколкото средно за Европа. Това не само прави производството по-скъпо, а и страната по-зависима от внос на енергия и горива. Така че преминаването към “зелени” технологии е не само добро за природата, а и за здравето на индустрията. Това е един начин страната да надскочи среднорегионалния растеж и да надмине средноевропейския стандарт.“

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, в интервю за вестник „24 часа“

2.

Краят на Студената война, глобализацията, информационното общество и заплахата за климата и биоразнообразието задават нови условия и нови ограничения пред икономиката… За голяма част от хората опазването на природата и биоразнообразието се превръщат в основна ценност. Скоро чистата вода ще стане по-ценна от бензина. Безспорно е, че хората ще искат естествена храна, ще искат запазена природа и чист въздух около себе си. А те стават все по-малко и по-недостъпни. Това означава, че устойчивият икономически растеж трябва да се предефинира, защото се оказа, че досегашната му дефиниция нанася непоправими вреди на природата. Този растеж се оказа опасен. Това в пълна степен се отнася за страни като България.
…Но сега е ясно, че е нужно икономиката да потърси такива средства и начини да създава блага, които съхраняват всяка форма на живот на планетата. Самата запазена природа става изключително ценен производствен фактор.
Общественият договор между държавата и гражданите не може да остане същия. Това, за което гражданите са склонни да плащат данъци, се разминава с услугите на държавната и местните власти. Гражданите имат нови очаквания и публични потребности, държат на съвсем различни неща в сравнение с отминалия век. Потребностите им все повече се разминават с предлагането.

статия „Предпоставките за кризата“ на Иван Костов във вестник „24 часа“

Чакаме още.

06 comments on “Два изненадващи цитата от политици (български)

 • стоян , Direct link to comment

  ами да, няма как да не се обърне внимание, при все че звучи адски странно изведнъж тези възгледи. само че … нов двигател си е нов двигател, трябва време, за да се създаде, не става да го вземеш от съседа на запад и да го пльоснеш в каруцата, пък за преминаване към зелени технологии трбва пак, и то още повече, време – толкова, че да се състезаваме със същия съсед звучи малко абстрактно. нека се възстанови първо ивет лалова, пък тогава министър дянков да заема нисък старт.
  според мен за голяма част от хората опазването на природата винаги е било ценност, само да се излезе от консуматорския сумрак на града и доказателствата са навсякъде .., а за предефиниране на икономически растеж се мисли поне от 17 години, не е лесна работа драги иван костов. пак според мен потребностите на гражданите до голяма степен се задоволяват от предлагането (затворен мол няма, а и едва ли ще има), а очакванията ми за данъците са поне някой управник да уреди нормалното сметоизвозване.
  в този контекст: дали подобни изказвания не звучат една идея високопарно, дали за тях стои истинска философска и духовна убеденост … хъмммм, аз мисля, че не е така, ако греша ще съм щастлив.
  нещо на което станах свидетел днес: новото (надъхано) правителство пак е започнало да бие леки шутове (с излъскан чепик) на експерти тук и там по държавната администрация … ами все едно и също пиша, без надграждане няма да се получи драги строители на новата българска икономика.
  иначе споделям позитивизма на автора, ако правилно разбирам настроението му ..
  поздрави и до скоро!

 • Боян , Direct link to comment

  Статията на Костов, която цитираш си заслужава да бъде публикувана цялата на сайта на Горичка. Аз лично за пръв път виждам толкова напредничаво тълкуване на ситуацията от страна на български политик.
  За съжаление, българският народ не е достатъчно узрял за политици с такива виждания, както стана ясно и на последните избори.

 • фреш , Direct link to comment

  На българина му трябва тояга! Голяма тояга отвън ,че да се свестят политиците. После те с голямата тояга да предприемат нещо ….
  Няма да има стари брички по улиците (има достатъчно транспорт за всички) и като се появи някой който показва „първия български електромобил“ да го стимулират ,а не да купим за държавни служители някви си по евтини китайски боклуци.
  Да не сме на ниво да променяме нищо защото самите ние не сме променени .

 • инж.Емил Бърдарски , Direct link to comment

  Кризата в България е многостранна и за нея се работи усилено от 1944г.Насаждането на недоверие между хората,експонирано до недоверие между съпрузи и роднини е жестока методика,която изключва всякаква съпротива срещу упражяващите власт.Тази методика беше приоритетно наложена в по-ново време наречено демократично,още на „кръглата маса“,когато се разбраха имитирайки „политически „разногласия,да управляват на ротационен принцип.Ограбването,разрушаването на една нерентабилна,неекологична,неефективна,промишленост,без да се създава нова,води до криза в обществото.Не могат да създават промишленост,икономика,да усвояват нови технологий тъпаци с дипломи,които са на власт.Политици О,К,но ителегентни хора,които да се стремят към доверие между хората и към тях.Бългаската криза е от 60 години особено изострена последните 20.Световната криза ни засегна още преди да е започнала-спряха ни парите,защото ги крадем,а сега, когато решихме да гласуваме и се оправим,ще трябва да докажем,че имаме нормално общество,и да почакаме докато отшуми световната криза.

 • инж.Емил Бърдарски , Direct link to comment

  Новите управляващи поставят положителни инициативи за промяна във всички посоки на обществения живот и обществото ни като цяло.Важно нещо е правенето на политика,без да се демонстрират „политически“идеи,които често нищо не означават,пък и на обществото ни му писнаха „нови политики“с един и същ подтекст и предназначение.Иначе всяка реална политика се изразява в действия насочени към обществото.Ако те са възможни,политиката е успешна ,защото обществения интерес е задоволен.Задоволяването зависи и от самото общество:да произвежда материален продукт,да бъде обединено около национален интерес,да не се допуска „колкото глави,толкова мнения,толкова партий всички стремещи се към материалния продукт на обществото.Косулидацията може да стане на национално-патриотичен принцип,не на партиен.Управляващите трябва да знаят,че помощи могат да се получат само срещу компетентни проекти,с ясни предназначения и добре остойностени,както и гарантирани мерки за реализация .

 • Fanturino , Direct link to comment

  Думите на Иван Костов са напълно адекватни, за разлика от тези на Дянков, който наред с общите приказки успява да вмъкне и магическата думичка „растеж“. Но няма нищо чудно, тъй като Дянков е бивш кадър на „Световната банка“. Във българската Уикипедия има прелюбопитни факти за този човек…
  Напълно съм съгласен с Боян. За съжаление от неговото мнение са минали повече от 5 години, а бъларското общество си остава все така незряло. Четейки цитата от Костов, си мисля, че са прави хората, според които образа на Костов нарочно целенасочено бе демонизиран в продължение последните 20 години.
  Но не, нямам право да мисля по този начин… Това е конспиративно мислене 🙂
  Накрая малко отклонение – през последните 25 г. само още един политик според е на световно ниво – и той вече напусна политиката. Имам предвид Надежда Михайлова. Безкрайно уважавам и се възхищавам на тази жена. За съжаление, не знам дали някога публично е говорила на екологични теми, но всичко, което реално съм чул от нея, ме навежда на мисълта, че точно политици като нея са нужни на България. А и на света.

Comments are closed.