Ефектът на изчезващата пеперуда Монарх

Пеперудата монарх е основен разпространител на живота, както пчелата. Фотограф Стив Бърт
Пеперудата монарх е основен разпространител на живота, както пчелата. Фотограф Стив Бърт

Лошата новина отпреди няколко седмици е, че площта, на която се е настанила популацията от пеперуда Монарх в Мексико, се е свила с 59% спрямо миналата година до 12 000 кв. м. Още по-лошата новина е, че това, единодушни са всички учени в областта, не е временно явление, поради някакви специфични условия на годината, а устойчива тенденция от последните десетина години. А защо изобщо ви занимаваме с някакви си насекоми, били те и монарси? Ето защо.

Ако някога сте се чудили как така група щъркели, с техните миниатюрни главички, успява да прелети от Горно Уйно до Близкия Изток, след което да намери отново гнездото си в Долно Уйно, при това без карта, компас или каквито и да било уреди, без които всеки съвременен летец, с всичките години образование, обща култура и тренировки би се изгубил безвъзвратно, то почакайте да чуете историята на пеперудата Монарх, ако вече не сте я чували. Пеперудата монарх, значи, започва живота си някъде в Мексико, да кажем, след което, по примера на споменатия дългокрак пернат, мигрира до Канада, изкарва там лятната ваканция и отново се връща в Мексико. За разлика от дългокракия пернат обаче, поради кратката продължителност на живота на тези прекрасни насекоми, докато това се случи, се сменят три или четири поколения.

Както можете да се досетите това е една от най-големите загадки пред учените занимаващи се с този тип наблюдения. За съжаление и тази загадка е на път да си остане неразгадана. Което е само едната страна на проблема с изчезващите пеперуди Монарх. Другата разбира се е, че заедно с пчелите, тези пъстрокрили миниатюрни пътешественици са отговорни за разпръсването на цветния прашец или, с други думи, за размножаването на растенията. Какви са точните причини също не е съвсем ясно, но според един възможен сценарий в Щатите са разработили ГМО соя, устойчива на хербициди, което пък позволява изтребването на така наречената млечна трева (Asclepias syriaca), която пък се оказва основна храна на ларвите на пеперудата Монарх.


повече на THE WEEK

по темата препоръчваме и този филм