Електрическият автобус, който ще промени градския транспорт

1

Електрически автобус на китайците BYD дава стабилна заявка да бъде следващото голямо нещо в зелените градове. Той може да измине 250 км с едно зареждане, благодарение на Fe батерията, характеризираща се с висока енергийна плътност, дълга употреба и ниски разходи. Автобусът се захранва от три комплекта батерии, като общият им капацитет е 346 kWh. Зарежда се напълно за само 5 часа, тоест спокойно може да бъде захранван за следващия работен ден през нощта, извън периодите на пикова консумация в мрежата. За допълнителен разкош всички химически компоненти на батерията са напълно рециклируеми.

В сравнение с обикновения дизелово задвижван автобус новият му електрически събрат би намалил оперативните разходи с над 30%, а от гориво ще се спестят около 80%. Ако само в родният на компанията град Шензен градският транспорт смени автобусите с електрически, общината би отчела 563 милиона долара по-малко разходи за една година. Най-важното обаче е намаляването на замърсяванията, които той ще донесе: отново само в Шензен това би означавало над 1 милион тона по-малко въглероден диоксид в атмосферата годишно. А практически безшумното придвижване е допълнителен бонус за обществото.

Чудният автобус вече променя облика на множество градове, сред които са такива в САЩ, Великобритания, Холандия, Дания, Канада и др.

Sustainia

Виж кои са 2-мата големи победители на Sustainia, а ето и за категория „Храна“ и „Мода“.

Следва: категория „Образование“.