Елън Макартър – от рекордите в лодката до борба за кръгова икономика

Зелена личност на месеца е рубрика, в която Горичка разказва накратко историята за някои от най-влиятелните и вдъхновяващи личности, които се борят за устойчивото развитие на планетата и срещу климатичните промени.

 

Когато на 28 ноември 2004 г. Елън Макартър потегля на лодката си в опит да подобри световния рекорд за самостоятелна обиколка на света с яхта, тя взема със себе си всичко необходимо. За пътуването тя пресмята всеки ресурс, който ѝ е необходим – храна, паста за зъби, тоалетна хартия, гориво. Всичко е точно толкова, колкото е нужно, за да премине дистанцията по-бързо от всеки друг преди нея.

Това пресмятане на необходимото за постигането на целта, по думи на самта Елън, е част от живота на всеки човек, който плава на дълги разстояния, а за самата нея е като втора природа.

71 дни, 14 часа, 18 минути и 33 секунди след потеглянето си през ноември – Макартър подобрява световния рекорд и до ден днешен е единствената жена, която сама успява да подобри върховото постижение на планетата. Тя става и най-младия човек, който записва подобно постижение.

“Кураж не е да имаш сили да продължиш. Кураж е да продължиш, когато вече нямаш сили“, казва тя за формулата си за успех.

След пристигането си Макартър получава световна слава, а кралица Елизабет II я удостоява с ордена на Британската империя.

Въпреки постижението в главата на Елън се прокрадва съвсем различна идея.

“Изведнъж свързах точките. Глобалната ни икономика не е по-различна (от това, което подготвяш за околосветска обиколка бел. ред.). Тя е изцяло зависима от материали, които получаваме само по веднъж в историята на човечеството”, казва Елън. Според нея това я изправя пред сериозен избор – дали да се посвети повече на мисълта, която я обзема, или просто да я остави настрани и да продължи с кариерата си в плаването.

Тя избира трудния път –да се изправи срещу сложния проблем, което води до цялостна промяна в живота ѝ.

От тренировки в открити води, разпъване и сгъване на платна, тя се пренася в конферентните зали и университети. Нейни събеседници стават водещи предприемачи и изпълнителни директори, учени и икономисти, с които се опитва да разбере как точно работи светът на икономиката. Много бързо Елън успява да открие, че множество ресурси са на привършване – както в сферата на енергетиката, така и в производството. Тя разбира, че настоящата линейна икономика не може да продължи да съществува за дълго, както и че не е достатъчно просто да се ограничи потреблението на различни видове изчерпаеми ресурси. Тя бързо пристъпва и към действия.

“Устойчивостта е свързана с голямата картинка – това е връзката между икономиката, обществото и природата“, споделя Елън.

През 2009 г. тя напълно изоставя състезателната си кариера и основава Фондацията Елън Макартър, чиято основна цел е да спомогне за по-бързо преминаване на света към кръговата икономика.

От тогава досега фондацията решава да се концентрира в четири направления. На първо място те поставят вдъхновението на следващите поколения чрез образование, като успяват да провокират някои от най-добрите университети в света да посветят обучителни програми в направлението на кръговата икономика. Изграждат се и платформи за дистанционно обучение, както за студенти, така и за по-малки ученици.

Заедно с бизнесите, правителствата и местното управление от фондацията си сътрудничат за реализирането на дейности от по-голям мащаб, с което да доведат до така търсената промяна.

Елън и сътрудниците ѝ се фокусират и върху събирането и анализирането на информация, с което да покажат какво носи кръговата икономика за света и колко ще струва. Те успяват да докажат, че растежът е абсолютно възможен дори в тези условия.

Накрая идва и най-тежката битка – популяризирането на идеята, така че хората от цял свят да могат да разберат необходимостта и възможността за промяна.

Според Елън само за век човечеството е успяло да извърви огромен път в развитието си, основната част от което е свързано с постиженията му в технологично отношение като превръщането на автомобилите и самолетите в масови, изобретяването на компютрите и мобилните телефони, както и откриването на интернет. Това за нея е и основната причина за оптимизъм.

“Днес, вече можем да постигнем всичко. Днес, вече имаме план!”, казва тя.