Енергиен преход в България – Анонимните климатици, еп. 6, част 2

Видео поредицата на „Горичка“, посветена на промените в климата, продължава с втора част от разговора за енергийния преход на България.

Основателката на „Горичка“ Магдалена Малеева разговаря с изключително интересен гост – инженера по автоматизация Симеон Белорешки, който е част от неформалната група „Анонимните климатици“ и един от авторите на нашия уебсайт и на изданието „Капитал“. Инж. Белорешки има над 30 години професионален опит в тежката химия, въглищната енергетика и добива на петрол и газ. Седем от тези години е посветил на „Химко“, а друга немалка част от тях прекарва, ръководейки проекти в ТЕЦ „Бобов дол“ и рехабилитация на блокове 1,3 и 4 в „ТЕЦ Марица Изток 2“. Симеон Белорешки има опит и като консултант за Европа, Близкия Изток и Африка, вкл. и Оман. През последните три години той е базиран в Малайзия където работи в същия сектор, но за целия азиатски район. За себе си казва, че е от малкото, които работят във фосилната индустрия, но не се изказват негативно за климатичната сделка. Точно в тази посока е и разговорът му е Маги Малеева. Двамата разговарят за бъдещето на „ТЕЦ Марица Изток“, проблемите с комуникацията, възможностите за развитие на възобновяема енергия, преминаването към нова икономика и други актуални теми. Първата част от разговора пък, беше посветена на Зелената сделка, възобновяемата енергия в страната и, разбира се – една от най-актуалните теми – защо се повишава цената на електроенергията и в частност на природния газ.

Ако енергийната тема ви е интересна, следете ни, защото скоро предстои да излезе и следващият епизод от подкаста, в който ще поговорим повече за възобновяемата енергия. Отново ще ни гостува изключително интересен и ерудиран човек, с когото ще отправим погледи в бъдещето на енергийния сектор на България до 2030 г.

Ако искате още от „Анонимните климатици“, можете да гледате и епизод 1, в който си говорим за гори, епизод 2, чиято тема са земеделието и храните ни, третия епизод, посветен на възобновяемите енергийни източници, епизод 4 на тема адаптация, както и епизод 5 с Апостол Дянков за влиянието на климатичните промени.

Абонирайте се за YouTube канала на ни, за да гледате първи новите епизоди!
Слушайте подкаста на „Анонимните климатици“ на anchor.fm.
Последвайте ни във Facebook.
Последвайте ни в Instagram.
Последвайте ни в Twitter.
Абонирайте се за нашия месечен бюлетин.