Фарел Уилямс и модната му линия от океански боклук

Готина идея – да покажеш на хората колко много боклук има в океана, като ги накараш да го носят. Не океана, боклука. Точно това вероятно си е мислил Фарел Уилямс, когато е решил да започне производството на нова линия дизайнерски дрехи, направени от пластмаса, намерена в океаните и моретата. Уилямс става творчески директор на Bionic Yarn и в сътрудничесво с G-star Raw започва да произвежда въпросните дрехи, в частност, дънки. Изходният материал са пластмасови бутилки, изхвърлени от вълните. Фарел казва, че в момента разработват система за събиране на боклука и директно вътре във водата.

Основно производно на инициативата е платформата Parley for the oceans, чиято мисия е да популяризира проблема със замърсяването на океаните и моретата посредством вплитането на лайфстайл и екология. С други думи, като прави дизайнерски предмети с кауза – Parley хората вярват, че това е един от най-ефективните начини да ангажират общественото внимание. И в света бидейки какъвто е, вероятно са ама много прави. Ясна формулировка дава самият Фарел, отговаряйки на въпроса „Какви са целите ви?“:

„Искам да намеря практични начини да направя ангажимента с опазването на Земята достъпен.“, казва той.

В крайна сметка, ако не можем да се надяваме на лични действия, то поне нека има повече хора, които подкрепят каузата за опазване на природата с потребителския си избор. Те ще купуват дънките, компанията ще събира пластмасата и ще ги прави.

Но дано купуващите спрат и да изхвърлят. Според последните проучвания само в Северния атлантически океан вече има над 40 милиона паунда пластмаса. Доклад от 2012 г. сочи, че между 57 000 и 135 000 кита стават жертва на зловещо оплитане в пластмасови отломки. Наред с всички други опасни последствия от замърсяването, морските животинки и рибите бъркат малките парчета пластмаса с храна и ги поглъщат. А вече е доказано, че погълнатата пластмаса уврежда вътрешните органи на рибите, с което започва да се повдига и въпросът за безопасността на морската храна, която ядем ние, човеците.

„Пластмасовите“ дънки ще бъдат намираеми в магазините на G-Star от август.

The Vortex Project

03 comments on “Фарел Уилямс и модната му линия от океански боклук

  • Милен , Direct link to comment

    Страхотно, светът има нужда точно от пластмасови дънки! Как никой друг досега не се е сетил?!

  • Apteka-info , Direct link to comment

    То по-скоро е някаква дизайнерска измислица и както често става,на въпросният творец много не му пука за замърсяването,просто идеята му е оригинална и ще понатрупа дивиденти 🙂

  • Цветелина , Direct link to comment

    Светът има нужда от ефективен начин за опазване на околната среда чиста, или поне това, което е останало от нея… Ако имаш по-добри идеи за ангажиране на меркантилните и суетни до безбожност ‘човекоподобни’, които в момента населяват земята, в тази безкрайно благородна кауза … казвай смело!

Comments are closed.