Френското вино и пестицидите

Френското вино е еталон за отлично качество. Да, но, оказва се, че това качество е свързано с използването на много пестициди и тежко натоварване на почвата. За една група винопроизводители от Бургундия това никак не е в реда на нещата и те решават да се възпротивят на масовата практика, отглеждайки насажденията си без химикали. И знаете ли какво следва? Оказва се, че може да влязат в затвора.

Ето и цялата история: През 2007 г. едва 2,6% от френските вина се отглеждат по методите на биологичното земеделие. В края на 2012 г. те са значително повече – 8,2%. Въпреки това Франция си запазва 1-вото място в Европа и 3-то място в света по използване на пестициди с 110 000 метрични тона. Само САЩ и Япония използват повече.

Оказва се, че в някои региони, като Бургундия, използването на пестициди е задължително и е вписано в закона. Причината за това е, че френските лозя са много податливи на пренасяна от скакалци заразна бактериална болест (flavescence dor?e).

Ето защо понастоящем един от бургундските производителите на био грозде е застрашен от 6 месеца затвор и глоба от 30 000 евро поради отказа си да напръска лозята си с пестицида Pyrevert. Човекът твърди, че този препарат избива не само скакалците, но и множество полезни насекоми, а и няма никакви доказателства, че лоязата му са заразени.

Франция се е ангажирала да използва 50% по-малко пестициди до 2018 г. и за постигане на тази цел министърът на земеделието Стефан льо Фол внесе в началото на ноември проектозакон, който ще бъде обсъждан в праламента сега през януари. Дано вземат правилното решение, защото всичко това създава ужасна слава на френските вина.

В България вече се произвежда вино от био грозде. Опитайте тези на Дамяница, Белоградец, Orbelus, Тера Тангра или Light Castle.

Повече за пестицидите във френските вина, можете да прочетете тук