Френското вино и пестицидите

Френското вино е еталон за отлично качество. Да, но, оказва се, че това качество е свързано с използването на много пестициди и тежко натоварване на почвата. За една група винопроизводители от Бургундия това никак не е в реда на нещата и те решават да се възпротивят на масовата практика, отглеждайки насажденията си без химикали. И знаете ли какво следва? Оказва се, че може да влязат в затвора.

Ето и цялата история: През 2007 г. едва 2,6% от френските вина се отглеждат по методите на биологичното земеделие. В края на 2012 г. те са значително повече – 8,2%. Въпреки това Франция си запазва 1-вото място в Европа и 3-то място в света по използване на пестициди с 110 000 метрични тона. Само САЩ и Япония използват повече.

Оказва се, че в някои региони, като Бургундия, използването на пестициди е задължително и е вписано в закона. Причината за това е, че френските лозя са много податливи на пренасяна от скакалци заразна бактериална болест (flavescence dor?e).

Ето защо понастоящем един от бургундските производителите на био грозде е застрашен от 6 месеца затвор и глоба от 30 000 евро поради отказа си да напръска лозята си с пестицида Pyrevert. Човекът твърди, че този препарат избива не само скакалците, но и множество полезни насекоми, а и няма никакви доказателства, че лоязата му са заразени.

Франция се е ангажирала да използва 50% по-малко пестициди до 2018 г. и за постигане на тази цел министърът на земеделието Стефан льо Фол внесе в началото на ноември проектозакон, който ще бъде обсъждан в праламента сега през януари. Дано вземат правилното решение, защото всичко това създава ужасна слава на френските вина.

В България вече се произвежда вино от био грозде. Опитайте тези на Дамяница, Белоградец, Orbelus, Тера Тангра или Light Castle.

Повече за пестицидите във френските вина, можете да прочетете тук


Коментарите не са позволени.