Гениално: колело от картон за 20лв

Мислите, че е невъзможно да се направи колело от картон? Запознайте се с г-н Изхар Гафни, инжeнер и запален колоездач от Израел. Негова е гениалната идея да сглоби колело от картон.

Как така от картон? Предизвикателството е било голямо – как да сгъне картона така, че да е изключително здрав и да може да носи тежък товар. Изхар успява да сгъне, залепи и лакира картона така, че да е здрав и водоустойчив (ще видите във видеото).

Резултатът е впечатляващ. Не само, че колелото работи, лесно се поправя и изглежда добре, но е направено изцяло от рециклируеми материали и стойността му е изключително ниска. Според Изхар, производствената му себестойност е между 9 и 12 евро. Все още не се е намерил производител, който да поеме проекта, но едва ли ще чакат дълго. Дано е някой от българската велосипедна индустрия.

 

03 comments on “Гениално: колело от картон за 20лв

  • Александър Минков , Direct link to comment

    Само ме притеснява едно нещо: материалът е евтин, затова велсипеда ще може да се купува едва ли не по „2 за лев“ и после да се изхвърля навсякъде, нали не е като да хвърлиш расов велосипед за 500 лв. Даже и да се произвежда от рециклиран картон, това пак може да доведе до излишен разход на дървесина ако се стигне до ситуацията която описах по-горе. Самото рециклиране също е енергоемко, ако се калкулира и то, ползата от това изобретение ще е само сантиментална.

  • Поликарпо Аравена , Direct link to comment

    Съгласен. Като експеримент – интересно, но света е пълен с изоставени колела, евтини стари обикновени рамки, по скоро има един проект в Сан Франсиско „BIKE KITCHEN“ където всеки желаещ влиза търси или оставя това което му е ненужно, сглобява поправя и т.н. срещу много ниски суми или месечен/годишен абонамент. Проект като този би улеснил много хора в търсенето и придобиването на евтино колело за ежедневни нужди…

    http://bikekitchen.org/

Comments are closed.