Гигантската кошница, която събира питейна вода от въздуха

warka-01

Артуро Витори е човек на решенията. Когато при посещение в Етиопия вижда реалността там – домовете на хората нямат течаща вода, тя се доставя от жените и децата, които изминават огромни разстояния, за да стигнат до заразени вирове, от тях взимат вода в мръсни пластмасови съдове, като така застрашават здравето и бъдещето си, защото децата ходят за вода, а не на училище, затвърждавайки цикъла на бедност – той знае, че трябва да измисли нещо. Вдъхновението му идва от етиопското дърво Варка; застрашен вид, то от векове се използва като събирателен център на племето. Така в главата му, първо, а и в света след това, се ражда WarkaWater, 9-метрова водна кула, която може да събере около 100 литра годна за пиене вода на ден, като използва конденза от въздуха.

warka-05

Състои се от скеле от бамбукови летви във формата на ваза и отвътре мрежа, която действа като уловител; капчиците се стичат до резервоар в основата на кулата.

Артуро и екипът му са тествали вече на множество локации; непрестанно правят и подобрения, за да подсилят на стабилността на рамката и същевременно да се улесни почистването на найлоновата мрежа.

warka-04

Планът е до 2015-та да вдигнат поне 2 такива водни кули в Етиопия. И дано, те са наистина устойчиво решение, защото местните хора ще могат сами да си ги строят, веднъж обясни ли им се как се прави. В момента цената на една кула излиза около 550 долара, отнема седмица да се построи, ако работят 4-ма души.

WarkaWater