Глобалното затопляне отива на (интерактивна) изложба

izlojba_zatopliane

Петко Друмана се поинтересувал какво ще ни е нужно, за да оцелеем след сполетялото ни глобално затопляне и така създава интерактивна изложба, която отвори врати за широката публика през изминалата събота в Graffit Gallery, Варна.

Петко е авангарден артист и ръководител на център за медийни изкуства Интерспейс. „Това е проект, който съм създал през 2008 година и който е представян на много места по света, но никога не е представян в България.” Комплект за оцеляване след глобалното затопляне е бил част от редица международно признати събития, като изложбата Deep North, част от Transmediale 2009 в Берлин, изложбата Microwave 2009 в Хонк Конг и изложбата в рамките на Sundance Film Festival 2010 в САЩ. Този път проектът е представен във Варна и с това дава рамо на кандидатурата на града за Европейска столица на културата.

Комплект за оцеляване след глобалното затопляне е мултимедийна инсталация, която поставя по иновативен художествен начин актуалните проблеми за промените в климата. За подсилване на пост-апокалиптичния ефект, инсталацията се представя в пълна тъмнина. Панорамните прожекции на пейзажи и картини, остават невидими, в първия момент, за човешкото око, тъй като се излъчват в инфрачервения спектър. За да разгледате изложбата, ще получите очила за нощно виждане – подобни на тези използвани от военните. В пространството отеква звуков бас, а усещането за присъствието на други хора е постоянно. Дезориентирани от липсата на светлина, ще се сблъскате със свръхестествената поява на физическия свят в инфрачервения спектър, такъв какъвто се вижда през очилата за нощно виждане.

. . .

Комплект за оцеляване след глобалното затопляне е в Graffit Gallery до 26 февруари. Повече информация може да намерите тук.

03 comments on “Глобалното затопляне отива на (интерактивна) изложба

 • Sceptical Chymist , Direct link to comment

  Таман се чудехме отде се взе тоя студ, а то каква била работата – затоплянето отишло на изложба! 🙂

 • dobre_zatoplen , Direct link to comment

  Да замеряме с камъни тези, които продължават да говорят за някакво си глобално затопляне при -25 градуса!
  Че и изложба направили!

 • Апостол , Direct link to comment

  Ти ли ще хвърлиш първия камък. Давай. Нали знаеш приказката. Каменната ера не е свършила защото са свършили камъните.

Comments are closed.