Големият бариерен риф няма много време. Изобщо.

Едно от най-богатите на биоразнообразие места на планетата, Големият бариерен риф може не само да стане малък, ами направо да изчезне. При положение, че няма промяна в замърсяването, до 2030 година нещата ще са неспасяеми, предупреждава новият доклад на WWF.

Освен ако температурите не бъдат задържани до покачване от не повече от 2C срямо нивата от пред-индустриалната епоха, рифът няма как да продължава да подслонява екосистемата от корали. 90% от увеличаващото се отвратително количество въглероден диоксид, помпано в атмосферата, се абсорбира от океаните и моретата. Негова милост вече е отговорен за 30% нарастване на хидрогенните йони, които предизвикват окисляването на водата – а то от своя страна не позволява на коралите да изграждат структурата на рифа. Един от авторите на изследването, Ove Hoegh-Guldberg, казва:

„Това не е алармена реторика от зелените активисти. А заключението на най-квалифицираните експерти по коралови рифове в света.“

Работата му в изследването включва тестване на реакцията на коралите спрямо различни температурни нива. Опитите са показали, че, ако замърсяването продължава с регулярните си темпове, повишение от 4C ще бъде абсолютно катастрофално за рифа.

„Коралите могат да живеят при температура 1C по-висока от настоящия максимум за през лятото; над тази температура настъпва масово измиране. Дори ако задържим под най-добрия сценарий, 2C, коралите си изчезват. Но ако продължаваме като сега, следва тотално изтребление.“

Изводът? Изненада – налагат се незабавни действия. Акцентът е и на незабавни, и на действия.

Докладът носи мега силното двусмислено име „Lights out for the reef“ и е част от тазгодишната кампания за часът на Земята – в Австралия той ще бъде посветен на Големия бариерен риф.

И макар учените да опитват всякакви иновативни разработки, за да помогнат на коралите, ясно ти е, нищо не може да замени природата.