Горичка Филм Фест 2014

gff_page

 

ПРОГРАМА

Четвъртък
9 октомври 2014
18:30, кино Одеон
island_president_poster ОТКРИВАНЕ НА ФЕСТИВАЛА
Президентът на острова
Официален сайт >>>
Трейлър >>>
Година – 2011
Държава – САЩ
Режисьор – Джон Шенк
Времетраене: 101′
‘“Зареден с жизнеутвърждаваща енергия и боен дух” – The New York Times
Президентът на Малдивите Мохамед Нашийд е жива легенда. През 2009 година той обявява, че страната му ще стане първата въглеродно независима държава, а цената, според неговите специалисти, няма да бъде по-висока от това, което така или иначе вече се харчи за енергия. През октомври същата година той организира първото подводно заседание на министерски съвет, на което всички присъстващи са във водолазни костюми. Месец по-късно създава Форум на климатично уязвимите – организация на страни, засегнати прекомерно от климатичните изменения.
Петък
10 октомври 2014
18:30, кино Одеон
chasing-ice-poster

В преследване на леда

С подкрепата на фондация Credo Bonum
Официален сайт >>>
Трейлър >>>
Година – 2012
Държава – САЩ
Режисьор – Джеф Орловски
Времетраене: 75′
“Изумителен… Навременен…“ – The New York Times
Когато кадрите говорят, и най-върлите климатични скептици ще трябва да си замълчат. Основната техника, която се използва, е time-lapse – разположените на различни места камери правят по една снимка през определен интервал от време. В продължение на няколко години. Когато накрая екипът успява да събере материалите, доказателствата за ерозията на вечните ледове са повече от очевидни.

Събота
11 октомври 2014
15:30, кино Одеон
Minuscule_Decaux3.indd Миниатюрно: Долината на изгубените мравки
Официален сайт >>>
Трейлър >>>
Година – 2013
Държава – Франция/Белгия
Режисьори – Елен Жиро и Тома Сабо
Времетраене: 89′
“Едновременно зашеметяващ и забавен” – The Hollywood Reporter
Колония черни мравки открива между остатъците от нечий пикник кутия с безценно съкровище – захар. Решава с общи усилия да я транспортира до някое по-сигурно местенце, а, както знаем, за общите усилия на мравките невъзможни неща няма, дори и когато става въпрос за обекти многократно надвишаващи собствените им размери. Единствената пречка в този случай обаче идва във вид на свирепи червени мравки, които са си наумили, че кутията със захар всъщност принадлежи по право на тях.
Събота
11 октомври 2014
18:30, кино Одеон
no_impact_man_poster Без отпечатък
Официален сайт >>>
Трейлър >>> 
Година – 2009
Държава – САЩ
Режисьори – Лора Габърт и Джъстин Шайн
Времетраене: 93′
“Вдъхновяващ и забавен както за небрежни активисти, така и за хардкор рециклатори” – Rotten Tomatoes
No Impact Man е документираният опит на Колин Бевън, блогър, публицист и екоактивист, да живее в продължение на една година, без да оставя екологичен отпечатък. Или поне да го сведе до минимум. В този експеримент, в който храната се купува локално, спира се шопинга, кафето, гледането на разните му там reality shows и, в крайна сметка, ползването на електричество, взимат дейно участие неговата съпруга и невръстната им дъщеря.
Неделя
12 октомври 2014
18:30, кино Одеон
EC_poster Вкусен град: Отглеждай революцията
Официален сайт >>>
Трейлър >>> 
Година – 2012
Държава – САЩ
Режисьор – Андрю Хасе
Времетраене: 55′
“Свеж и вдъхновяващ” – East Bay Express
Филмът разказва по забавен и увлекателен начин за раждането и разпространението на едно от най-вдъхновяващите явления в днешна Америка, а и по света – движението Local Good Food.
Героите в него решават да запретнат ръкави и да се върнат там, откъдето всичко започва. В почвата. Правят си локални градини и си отглеждат каквото им трябва. Така те се превръщат от пасивни консуматори, в активни производители. И изглеждат доста щастливи.
Понеделник
13 октомври 2014
18:30, кино Одеон
Metamorphosen-poster Метаморфози
Официален сайт >>>
Трейлър >>>
Година – 2013
Държава – Германия
Режисьор – Себастиан Мец
Времетраене: 84′
Красота в пустошта” – Planet in Focus Film Festival
Това е историята на хората, които са предпочели да останат в района на третия по сила ядрен инцидент в историята – Кищимския инцидент. Въпреки че се нарежда веднага след Чернобил и Фукушима, Кищимската авария е укривана дълго време от всички и досега не е много известен факт. Хората там живеят с едно постоянно призрачно присъствие, невидимата заплаха на радиацията.
Вторник
14 октомври 2014
18:30, кино Одеон
taste_the_waste_poster Вкусът на боклука
Официален сайт >>>
Трейлър >>> 
Година – 2010
Държава – Германия
Режисьор – Валентин Турн
Времетраене: 92′
“Отрезвяващи кадри, които дълго няма да ви напуснат“ – Magazin f?r Restkultur
Този филм слага на масата проблема с изхвърлянето на храна (повече от половината произведена храна в света не стига да потребителите) и разкрива на широката публика скандалните размери на това разхищение. Кара човек да се замисли за храната и да погледне на нея с други очи. С повече уважение. Защото дори и да е вчерашен, хлябът си е хляб, а както твърди народната мъдрост – няма по-голям от хляба.
Сряда
15 октомври 2014
18:30, кино Одеон
Watermark_poster Воден знак
Официален сайт >>>
Трейлър >>>
Година – 2013
Държава – Канада
Режисьори – Дженифър Байчуъл и Едуард Бъртински
Времетраене: 92′
“Пълно потапяне. Зашеметяваща визия. Преобръща начина, по който мислим за водата и отношението ни към нея” – Робърт Ф. Кенеди – Младши
Екипът обикаля цялата планета в търсене на красотата на най-важния за живота природен елемент – водата. Водата на река Ганг, в която десетки милиони индийци влизат в деня на свещеното къпане Kumbh Mela. Водата на могъщата река Колорадо, която от 1963 досега е достигала до океана само два пъти. Водата на язовир Кзилуоду, чиято стена е почти 300 метра висока и 700 метра дълга. Водата, която всички ние често приемаме за даденост, която употребяваме и с която злоупотребяваме, докато един ден не изчезне.

 

ЛЕКЦИИ:

Подготвили сме страхотни филми, които разказват за глобални проблеми и решения на екологичните предизвикателства пред света. Но какво се случва в България по тези теми? Ще се опитаме в кратки 10-15 минутни лекции след всеки филм (почти всеки) да представим темите в локален контекст и да ви подскажем как можете да се включите активно в решаването на проблемите по нашите ширини.

След филма Президентът на острова, 09.10.2014: Лекция на Апостол Дянков, консултант устойчиво развитие, на тема промените в климата в България.

След филма Миниатюрно: Долината на изгубените мравки, 11.10.2014: След прожекцията ни за деца ще предоставим възможност на всички тях и техните родители да се включат в работилници на партньорите ни от Био игри и Детска архитектурна работилница и заедно с тях да изработят пчели, мравки и други насекоми както и термитници от глина, вдъхновени от природата.

След филма Вкусен град: Отглеждай революцията, 12.10.2014: Петър Вълчовски за инициативата Градска пермакултурна градинка.

След филма Вкусът на боклука, 14.10.2014: Теодора Бакърджиева и Цанка Миланова от Българска хранителна банка, за успехите на банката през последните няколко години, борбата с държавата и постоянната подкрепа на доброволци.

След филма Воден знак, 15.10.2014: Иван Христов от WWF България с лекция „Допиши историята на реките (за да не я допише някой друг)“. В тази 10-минутна лекция, Иван ще ни разкаже какво е състоянието на реките в България и как можем помогнем.

Предстои да обявим още лекции.

БИЛЕТИ

Цената на един билет е 5 лв. Билет за целия филм фест (8 филма) е 30лв.
Можете да си купите билет в кино Одеон по време на всяка тяхна прожекция (виж програмата им тук) или онлайн тук:
БИЛЕТИ ЗА ГОРИЧКА ФИЛМ ФЕСТ

 


СЛЕД ФИЛМА

Още една причина да дойдете: След всеки филм сме предвидили за всички питие  от бара на Jameson и хапване от Harmonica.  Специално за децата след прожекцията на Миниатюрно: Долината на изгубените мравки, сме заредили банички и напитки. Фоайето на киното е идеалното място да обсъдите впечатленията си от филмите с приятели.

 


ПАРТНЬОРИ

Горичка Филм Фест е част от проекта „Агенти на промяна: платформа за информираност и реализация към по-устойчиво бъдеще“, който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014.

www.ngogrants.bg

Logo3

jameson-logo

ПАРТНЬОРИ ЛЕКЦИИ И РАБОТИЛНИЦИ:

logo

logo_bg

Model

biogames_logo_high

 

 

 

 

 

МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ

  peika_bg

04 comments on “Горичка Филм Фест 2014

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.