Горичка Филм Фест: Нов „План:Яж“ за Бил Клинтън

В Събота със специално интервю за Горичка ви представихме един от режисьорите на План:Яж (PlanEat), Шели Лий Дейвис. Както тя сподели с нас, най-важното посланиe във филма е това да сме внимателни в избора си на храна. Аргументите са много, а днес насочваме вниманието върху един от най-убедителните.

Президент-веган…

clinton

В средата на месец на Август, в ефира на CNN беше излъчено документалното предаване Последният инфаркт (The Last Heart Attack) на д-р Санджай Гупта. В него взе участие бившият президент на САЩ Бил Клинтън, който през лятото нашумя с новината, че е премахнал напълно всякакви животински продукти от диетата си. В миналото, любимите ястия на Клинтън са включвали печено пиле, хамбургери и пържоли. По време на разговорите си с д-р Гупта, той споделя, че все още на Деня на благодарността си позволява една хапка от пуйката. Мотивацията за него са били животозастрашаващите проблеми със сърцето, които го вкараха в болница през 2004 година. Седем години по-късно президентът се чувства по-здрав от всякога и чрез партньорството между фондацията Клинтън и Американската сърдечна асоциация той желае да сподели опита си с най-младите.

Kнигата на д-р Колин Кембъл, Китайското проучване (The China Study), подтикнала Шели Лий Дейвис и Ор Шломи да започнат работа по План:Яж, описва множество случаи като този на Бил Клинтън. Заключението е, че храната често може да е решението или проблема за здравето ни.

Горичка Филм Фест ще се проведе от 13 до 20 Септември в кино Одеон. Излъчването на План:Яж е на 18 Септември от 17:00 часа.