Горичка Филм Фест: Специално интервю с Шели Лий Дейвис, режисьор на „План:Яж“

Един от най-вълнуващите моменти в седмицата на Горичка Филм Фест със сигурност ще е 18 Септември.  На този ден от 17:00 часа е прожекцията на План:Яж (PlanEat), а за да разкаже за филма и да отговори на вашите въпроси, сме поканили режисьора на лентата Шели Лий Дейвис като гост-лектор. Дни преди тя да пристигне в София, ние успяхме да вземем кратко интервю.

Очакваме ви в кино Одеон от 13 до 20 Септември!

Шели

Горичка: Защо смятате, че e важно публиката на Горичка Филм Фест да гледа План:Яж?

Шели Л. Дейвис: Земята никога не е била под заплаха подобна на тази надвиснала в наши дни – ние сме на ръба на катастрофални изменения в климата, горите биват изсичани с невероятна скорост, а океаните са в окаяно състояние.
Въпреки това, малко хора са на ясно с факта, че храната която ядем за закуска, обяд и вечеря има връзка с това. План:Яж търси именно взаимоотношението между това което хората обичат да си похапват и случващото се с околната среда. Заедно с това, филмът представя и задълбочено проучване на най-добрите видове храни, които можем да си набавим – с мисъл за нашето собствено здраве и бъдещето на планетата. Това са си добри причини.

Горичка: Значи посланието на План:Яж е да сме внимателни в избора си на храна?

Ш.Л.Д: Точно така. Правилният избор на това какво да ядем е може би едно от най-важните действия, които извършваме ежедневно в живота си.

Горичка: Филмът е вашият дебют като режисьор. Какво беше преживяването?

Ш.Л.Д: В началото на проекта си мислехме, че искаме да направим План:Яж за да спасим света. Нищо не можеше да ни спре. В действителност срещнахме много препятствия и всичко ни струваше много ядове, но ние дадохме наистина всичко от себе си в продължение на тези три години, които посветихме в работата по филма. Да заснемеш такава продукция е скъпо начинание. Интересно е, че се учехме как да правим различните неща в крачка. За щастие, няколко талантливи човека бяха около нас и помагаха през цялото време.

Горичка: Вземайки под внимание всичко което научихте на тема храна през последните години, какво е вашето любимо ястие днес?

Ш.Л.Д: Фаворитът за мен остава лазанята. В миналото я обичах с много, много месо и кашкавал, а днес тези две съставки са заменени с пълнеж от печени чушки, патладжани и спанак. Много е вкусно!

Интересен факт: План:Яж е оценен толкова високо, че е прожектиран в парламента на Великобритания в подкрепа на предложените промени в закона за храните.