Град Седжуик в щата Мейн обяви върховна хранителна независимост

Храна, директно от производителя – безценно.
Храна, директно от производителя – безценно.

Напоследък положителните примери за хора, които решават да вземат нещата в свои ръце, зачестяват. С удоволствие представяме поредният такъв случай – град Седжуик в щата Мейн. Целокупното народонаселение, възлизащо на 1196 души (от 2010 г.) наскоро взима благородното решение да бие шута на щатските регулации и да въведе собствени разпоредби относно “произвеждането, обработването, купуването, продаването и консумирането на местна храна”. И по-точно – всеки може да се занимава с изброените действия по какъвто желае начин. Или – ако аз мога да правя перфектното кисело мляко, а ти гледаш кози, аз ще взема твоето козе мляко, ще направя кисело мляко и ще го продам на съседа отсреща. Или пък ще го разменя за едно от неговите пилета, чушки, картофи. That’s all, Folks!

Разбира се това всъщност не е всичко, тъй като тепърва предстои да се установи доколко чичковците и лелките на щатско ниво са склонни да си затворят очите за подобни непослушни граждани. Но, както коментира Едуин Шанк, основен философ на семейната ферма Your Family Farmer:

“ако не друго, това поне ще привлече вниманието на част от американците върху смехотворната ситуация, в която сме попаднали”.

Алелуя! (или може би – венсеремос?)

За повече информация и коментари по темата: FOOD RENEGADE