Храна от фермата

През последните години фермерските пазари набират все по-голяма популярност. Благодарение на тях потребителите не само се свързват с храната си, но и получават алтернатива на големите вериги и имат по-голям избор на сезонни и био продукти. Една от причините пазарите да стават все повече е, че хората имат нужда да знаят откъде идва храната им, как е произведена, колко е пътувала и, разбира се, искат тя да бъде по-вкусна и здравословна. Когато купуваме директно от фермер, често плодовете и зеленчуците са по-свежи, защото не са пътували дълго и престоявали в складовете на големите вериги. Друг голям плюс на фермерските пазари е, че чрез тях подкрепяме местния бизнес и малки производители, които често нямат друга възможност да стигнат до крайния потребител. Срещайки се на място с фермерите, можем да ги попитаме директно как са отгледали храната, използват ли химикали и т.н. Освен това на някои от пазарите имаме по-голям избор на продукти от биологично земеделие, които са сертифицирани и проверени. Резултатът е, че фермерските пазари излизат от рамката на просто „пазар” и се превръщат в своеобразни образователни системи, които ни учат как се отглежда храната и защо това е от значение.

Ако и вие искате да пазарувате директно от източника, ето няколко места в страната, където можете да се срещнете с фермери и тяхната продукция и имате голям избор на сезонни и био храни:

Фермерският фестивал „Произведено във фермата“ се провежда в София вече четири години – от юни 2017 досега. Организира се от фондация „Биоселена”. В събитията могат да участват само регистрирани български фермрски занаятчийски продукти, като акцент е поставен върху биопроизводителите, които заемат около една трета от пазара. За да гарантират призхода на продуктите, д-р Стоилко Апостолов от „Биоселена” споделя, че се налага да проверяват на място всеки производител освен предлагащите био продукция, за които има гаранция със сертификат. Всички фермери и производители са регистрирани по министерска Наредба 26 за преработка във фермата и преки продажби. Характерно за събитията на „Биоселена” е и, че задължително на всеки щанд има човек от съответната ферма, а не просто продавач. По този начин посетителите могат да научат повече от хора, които са пряко ангажирани с отглеждането и създаването на продуктите и имат лично отношение. Започнал с едно издание на седмица, от януари тази година фестивалът вече се провежда всяка сряда и петък. Организаторите са решили да не заемат площи на стандартните пазари, за да не става объркване с останалата продукция. Затова локацията е пред Министерството на земеделието, храните и горите в София. На място могат да бъдат купени продукти на ферми и малки производители, които правят автентични храни от натурални продукти и по традиционни български рецепти. Асортиментът включва сирене, кашкавал, кисело мляко, мед и пчелни продукти, сладка, яйца, месо, сезонни плодове и зеленчуци, билки, подправки и други. Вече два пъти фестивалът получава подкрепа от Столична община по линия на Програма Европа, а през 2019 бе отличен и с награда „Европа“ на Столична община в категорията за проект, допринесъл за социализиране на градски пространства. Фермерският фестивал на „Биоселена“ е номер едно сред фермерските пазари в София според класация на БНТ 2, определена със зрителско гласуване.

„Фестивалът събра доста популярност през годините. Всичко се случва бавно и постепенно. Успяхме да организираме немалко събития като дегустации, посещения на готвачи, кулинарни селекции и други. Уви, в момента ограниченията на пандемията не ни позволяват да правим подобни инициативи, но се надяваме скоро да ги възобновим“, разказва д-р Стоилко Апостолов, организатор на „Произведено във фермата“.

Фермерски фестивал „Произведено във фермата“, София
Всяка сряда и петък, от 10 до 18 ч.
Пред сградата на Министерство на земеделието, храните и горите (бул. „Христо Ботев“ 55)
Уебсайт (вкл. рецепти): bioferma.org

Фермерски пазар „Пендара“ е друго интересно градско събитие, което среща местни производители директно с купувачите. То се провежда три пъти седмично в Пловдив – всеки четвъртък, петък в събота от 12 до 18 ч. Локацията е площад „Аптека Марица“, на ул. „Райко Даскалов“ и ул. „Хан Кубрат“. Организира се от фондация „Локъл фуд“, по-известни като пазар „Пендара“. Характерно за тези пазари е, че в тях като продавачи могат да участват само членове на клуб „Пендара“. Друго изискване е да бъдат регистрирани земеделски производители, като не се допускат прекупвачи. Право на участие имат и занаятчии, кулинари, преработватели на храни, винопроизводители и пивовари с регистрирани производства. Освен тях често се включват и регистрирани производители на сапуни и козметика. Основна част обаче заемат фермерски продукти като сезонни плодове, зеленчуци, мед и вино. Пазар „Пендара“ не е насочен специално към биопродукти. До момента единствено сред вината има сертифицирани напитки от биологично земеделие. Освен в Пловдив, до неотдавна пазар „Пендара“ се провеждаше в София – първо до парка „Заимов“, после до Халите, но заради ограниченията, наложени заради коронавируса, събитията в столицата са временно на пауза. „Надяваме се от септември да възобновим пазарите в София“, разказва основният организатор на „Пендара“ Гергана Кабаиванова.

Фермерски пазар „Пендара“, Пловдив
Всяка сряда, четвъртък и петък, от 12 до 18 ч.
Площад „Аптека Марица“
Уебсайт и онлайн магазин: market.pendara.bg

Фермерските пазари на Лидл България тази година включват поредица от 14 събития, които започнаха от 2-ри април. Пазарите обикновено се провеждат в петък, събота и неделя от 10.00 до 19.00 часа на паркингите на различни магазини Lidl в София. Събитията са част от серията фермерски пазари, които Лидл България стартира през 2020 г. в подкрепа на малките регионални производители. Само в рамките на миналата година инициативата е дала възможност над сто малки земеделски производители да реализират продукцията си. Асортиментът включва месни и млечни продукти, странджански мезета от дивеч, био боб, сезонни плодове, зеленчуци и подправки, както и био оцет от Берковица и вино. Предлагат се и консервирани храни, брашно, сладка и разнообразни предложения от мед, халва и локум. Познати продукти от български манастири също са част от предложенията за посетителите на събитията, както и разнообразие от ядки и тахан. Част от продуктите са био сертифицирани.

Фермерски пазари на Lidl в София
Петък, събота и неделя от 10.00 до 19.00 ч.
На паркинги на магазини Lidl


Кооперация „Хранкооп” е организатор на много събития, които събират на едно място интересни продукти. Най-ембелематичната им инициативата е първият фермерският пазар в София, който се провежда на „Римска стена”. Вече шест години всяка събота той среща софиянци и гости на града с производители на храни от различни краища на страната. Асортиментът най-често включва сезонни плодове, зеленчуци, билки, подправки, мед, млечни и месни продукти, хляб и зърнени продукти, както и био козметика и други стоки направени на ръка. Няма специално изискване предлаганите продукти да са био.

Другo събитие, коeто „Хранкооп” организира в София, е фермерски пазар „Иван Вазов”. Той се провежда всяка сряда от 12 до 18 ч. на общински пазар „Иван Вазов” в близост до обръщалото на трамвай Nо 1 на ул. „Балша”. На място се предлагат сезонни български продукти, продавани лично от производителите.

Освен пазари „Хранкооп” в София организира и фермерски фестивали в парка пред Националния дворец на културата, в частта му откъм бул. „Патриарх Евтимий” и ул.„Фритьоф Нансен”. За тях са отредени по две дати в месеца, винаги в неделни дни, от 11 до 19 ч.. Участват малки български производители и занаятчии, споделят се кулинарни идеи, подкрепят се каузи и има музикална и културна програма.

Други локации на пазари на „Хранкооп” в София са Женския пазар, парка Заимов, ул. „Оборище” зад храм-паметник „Св. Александър Невски“ и други.

Освен в София „Хранкооп” организира и фермерски пазари в Пловдив, а на 22-и май беше организирано и първото събитие в Балчик за 2021 г. Инициативи досега е имало и в градове като Поморие, Бургас, Несебър, Хасково и други.

Местни и био храни в публичните институции – мисията е възможна. Ако искате да научите защо и как, прочетете нашата статия тук.