Христо Панчев за малките стъпки, които водят към големи промени – На градус, Еп. 6

В този епизод на „На Градус“ гостува Христо Панчев, учен и участник в програмата за зелено възстановяване на Украйна към „Грийнпийс“. Разговаряме за значението на малките стъпки в борбата с климатичните промени и дали те могат да доведат до голяма системна промяна в обществото.

Обсъждаме и актуалната енергийна криза в Украйна, където войната е повредила значителна част от топлоцентралите, което подчертава необходимостта от преход към възобновяеми източници на енергия. Христо разяснява защо изграждането на нови ядрени мощности е скъпо и времеемко, като акцентира на важността на възобновяемата енергия, която предлага не само енергийна ефективност, но и национална сигурност.

Чрез инициативи като инсталирането на соларни панели на училища и болници в Украйна, „Грийнпийс“ демонстрира, че промяната е възможна и на местно ниво. Разговорът с Христо Панчев предлага дълбоки уроци и вдъхновение за всеки, който иска да види как дори малките стъпки могат да направят голяма разлика в борбата с климатичните промени. Слушайте го!