И в „24 часа“… и то на първа…

Щом промяната на климата стъпи на първа страница на вестник „24 часа“, значи нещата са наистина сериозни.

Ето как:

24 часа: Глобалното затопляне ще причини огромни трудности на европейското земеделие. Сред губещите ще са българите, тъй като силното слънце ще убива бавно ябълките, черешите, лозята и ягодите у нас. Това са изводите на изследователи от 17 държави, които се срещнаха в германския град Гайзенхайм.

В Западна и Северна Европа няма да пораснат маслинови горички, това е твърде преувеличено, заяви пред участниците професор Петер Браун от Германия. В тези ширини обаче ще се гледат все повече праскови и кайсии – дървета, непознати на северните народи допреди 70-80 г.
Климатолозите се събраха и за да видят докъде е стигнала работата по събирането на данни в различните точки на планетата. 25 държави вече са представили сведения, които могат да се използват от всички институти, занимаващи се с промените в климата.
Българските участници предупредиха, че затоплянето убива бавно черешовите и ябълковите цветове в страната ни. Силното слънце ги принуждава да се показват по-рано от обичайното и с това се покачва опасността от измръзване при евентуално завръщане на зимата. Лозарството също трябва да се приготви за проблеми, тъй като брането на грозде ще се измества все по-напред, което съкращава твърде периода за зреене. Много растения страдат от затоплянето, тъй като студеният период, необходим за съзряването им, е станал твърде кратък.

КАПКА ТОДОРОВА
ГЕРМАНИЯ