iFixit.com ви помага да си оправите телефона вместо да си купувате нов

Батерията на телефона ви свършва все по-бързо и решавате да си купите нов. Пичовете от iFixit.com имат друга идея и ще ви помогнат да направите всичко възможно да продължите максимално живота на телефона, преди да купите нов. Те предлагат безплатен учебник за поправки на телефони и лаптопи. Обяснен по лесен и достъпен начин, така че малките проблеми да могат да бъдат решени с поялник и отверка. Защо го правят ли? Ето какво казва един от двамата основатели, Кайл Виънс:

„Мисля, че 7 милиарда души на Земята имат право на мобилен телефон, но трябва да го сменят с нов много по-рядко.“

Повечето производители разчитат на бързата смяна на телефона с нов за развитие на продажбите си и правят всичко възможно да се събуждаме сутрин със силното желание да си купим най-новият им модел. Сега представете си 7-те милиарда, които всяка година изхвърлят по един от по-старите телефони. Какво се случва с целия този боклук, който най-често е напълно годен за употреба и съдържа токсични вещества?

Брой на доставените мобилни телефони, в милиони.

Не пропускайте прекрасния манифест на iFixit, както и анализа им на токсичните съставки на новия iPhone 5 (показателите не са от най-лошите):

Ето и едно видео, в което се вижда как работят (пак с чисто новия iPhone 5):

Повече такива инициативи ще развият култура на поправяне на нещата, вместо непрекъснатото изхвърляне и замяна с нови. Супер е да можеш сам да поправиш нещо, вместо само да изхвърляш и купуваш.

Повече тук: These Guys Can Make Your iPhone Last Forever и тук: iFixit.com

One comment on “iFixit.com ви помага да си оправите телефона вместо да си купувате нов

  • Радослав Колев , Direct link to comment

    Поздравления за смислената статия!

    Тази логика обаче трябва да се прилага не само за телефони.

    Аз подкрепям „зелените“ или екологични идеи, но за съжаление много инициативите в тази посока са повече с цел пропаганда и промиване на мозъци, отколкото някакъв реален ефект в значителен мащаб.

    Ако се приеме закон, който задължава производителите на техника да предоставят всичката необходима информация за пълноценен ремонт, то бих се съгласил, че правителствата реално са се загрижили за екологията.

Comments are closed.