Апостол Дянков

Лекция „Природен капитализъм“ ; „Методи, модели и метафори за мениджъри“

 

Апостол Дянков (1983, България). Завършил е бакалавърска степен по околна среда и икономика в колежа Обърлин, САЩ. Работи като екологичен консултант и експерт по устойчиво развитие във фирма “ПОВВИК” АД в София. Съвместно с НПО Горичка води двуседмична рубрика за “зелени предприемачи” във в. Дневник. Интересува се силно от проблемите на екологичната етика, края на петрола и зеления дизайн. Обича да пише, да пътува и да изкачва планини.

Какво включва лекцията „Природен капитализъм“?

  • Стойност на природните услуги
  • Видове природни услуги и начини за оценяването им
  • Интеграция на природните услуги в икономическата система
  • Външни разходи (externalities)
  • Недостатъци на класическия икономически подход (икономика на неизчерпаемите ресурси)
  • Начини за оценка и сравнение на икономическото благосъстояние на държавите (БВП)
  • Идеи от икономисти, които търсят решения
  • Дебат “Устойчиво ли е устойчивото развитие”

Какво включва лекцията „Методи, модели и метафори за мениджъри“?

Цел на презентацията: обсъждане на основни концепции за системно разбиране на света и тяхното място при вземане на решения свързани с устойчивото развитие и зеления бизнес.

Основни Концепции:
1. Концепция за устойчивостта на екосистемата (resilience), steady state i perturbqtion – обяснение на модела с топчето.

История: устойчивите горски екосистеми, които издържат на пожар и др.

2. Концепция за динамично равновесие (dynamic equilibrium) – химия steady state – екология и Nash equilibrium – икономика и свързаните с тези концепции свойства на всички живи системи, спрямо static equilibrium като свойство предимно на не-живите системи

Ecosystem resilience + Steady state = устойчиво развитие

3. Концепция на succession – примери за ecological succession от реални екосистеми и в бизнеса. Връзка с гореописаните концепции за disturbance и steady state. Примери за successions на устойчиви бизнес модели в различни браншове – производство, услуги Интернет

4. Концепция за phase transition – примери от физиката, екологията и бизнеса? Връзка с Tipping Point, Critical Mass – примери от книгите. Phase Transitions в различни индустрии и икономиката като цяло. Phase transition към устойчива, ниско въглеродна икономика?

Промените в екосистемите и в бизнеса могат да бъдат резултат от succession или от phase transition.

5. Концепция за Selfish Gene и memes (Richard Dawkins) – принцип на replication. Има ли memes които контролират философията на икономиката и бизнеса и кои са те?

6. Основни концепции на Game Theory – затворническа дилема – основни стратегии. връзки с всички гореописани концепции. Кооперативни игри в една организация или един бранш или индустрия. Пример от Dr. Strangelove.

7. Emergent Behavior – свойство на системите, обществата и бизнес средата. Emergence във високоефективните организации. Свойства на този тип поведение – дали то е непременно добро, лошо или морално.

8. Small World Networks – какво представляват и за какво могат да служат. Примери от екологията, човешката инфраструктура интернет и бизнеса. Как да разпознаваме и използваме такива?

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.