Иновации: гориво от утайка на кафе

Това е една от онези идеи, за които не можеш да повярваш как още никой не се е сетил. Това точно си мисли Артър Кей, когато в края на 2012-та му хрумва, че утайката от кафе не се използва за нищо. А защо, след като от нея може да се прави био-гориво, пита се той и отговор не чака, ами основава Bio-bean. Компанията вече е събрала капитал от над 100 000 паунда и Кей и партньорът му Бенджамин Хариман изобщо не смятат да се ограничават в мащаба. Bio-bean ще използва отпадъците от най-големите фабрики за производство на кафе в и около Лондон; водят преговори и с няколко от известните вериги кафетерии. Станцията за преработка ще функционира след 6 до 8 месеца, с капацитет 30 000 тона годишно. Технологията им е тайна, ето как я описва Кай:

„Представете си, че пред вас има огромна купчина утайка от кафе. Изсушаваме я, после следва частта, за която ние държим патента, тя ни позволява да извлечем маслената маса от утайката. Става чрез биохимичен процес, с разтворител, който изпарява през това, което наричаме „хексанова екстракция“. Извличаме около 15-20% маслена маса, останалите 80-85% се превръщат в пелети от био-маса, които ще се изпозлват за горене в котли. Разтворителят е 99,9% рециклируем, тоест може да се използва отново и отново.“

Котлите с био-маса са все по-разпространени и в частни домове, и във фабрики, и в обществени сгради. За момента обаче, все още масово се използват дървени пелети, доставяни от Северна Америка. Тестовете на Bio-bean са показали, че кофеиновите пелети произвеждат 150% повече енергия от тях, заради по-високото си калорийно съдържание. Така че, котлите със сигурност ще са по-добре, ако преминат на тях.

Пазарът за био-горивото, което компанията ще прави, пък е самият градски транспорт на Лондон. Немалка част от автобусите вече се движат екологично, сега няма пречки и останалите да започнат. Тъй като изходният материал е на практика безплатен, според Кей биодизелът и пелетите им ще бъдат с 10% под сегашната пазарна цена на сравними продукти.

Според изчисленията на Bio-bean, дейността им би спестила 192 000 тона отпадъци на сметищата, 462 тона метан и 53 200 барела нефт – годишно.

Кей вече е обявен за един от Лидерите на Лондон – инициативата на града, целяща да подкрепи зеленото предприемачество. Стискаме му палци да успее да осъществи идеята си, защото наистина е грандиозно добра. И после едно разширяване на бизнеса в посока насам би било чудесно:) Доста кафе пият българите, ще има енергия и отопление от утайката за милиони.

Bio-bean

One comment on “Иновации: гориво от утайка на кафе

  • Александър , Direct link to comment

    Добре, нямам нищо против, но представяте ли си вместо да се гори това количество утайка, да се компостира и да се преработва в органичен тор, който после да захранва съвременни био-градини и хората да се хранят с местна и полезна продукция. Това мислене, какво друго може да изгорим, започва да ми прилича някаква проява на налудничава пиромания…
    Иначе статията дава материал за размисъл. Аз от повече от година събирам утайката от кафе в нашия офис и всяка седмица я нося на вилата. Компостирам я заедно с останалия битов отпадък и воала – използвам готовия компост в градината.
    Поздрави! 😉

Comments are closed.