Иновации: хартия за опаковки от отпадъчни какаови люспи

cocoa

Всяка година се произвеждат над 3.5 милиона тона какаови зърна. Повечето – за шоколад. А в шоколада, знаеш, няма люспи, само чистото какао. Така че люспите се явяват отпадъци – на всеки един тон какао се падат 10 тона люспички.

Отпадък за едни, злато за други.

Английската компания за производство на хартия James Cropper е измислила начин да използва какаовите люспи в производството на опаковки за шоколад. Иновативната какаова хартия е резултат от желанието на международната шоколадена компаня Barry Callebaut да намали екологичния си отпечатък. Люспите се използват както са си, без допълнителна обработка (за разлика от подобни процеси за рециклиране). Готовата хартия е направена от неизбелена целулоза от устойчиво отгледани гори, с 10% съдържание на какаови люспи. Те й придават естествен кафяв оттенък и така няма нужда от допълнителни оцветители.

Хартията е сертифицирана за употреба в хранителната индустрия и вече е в производство. Тази седмица ще дебютира на престижното изложение Luxepack Monaco, където ще се бори за наградата Luxepack in Green, където е номинирана като изключително постижение за устойчивото развитие на опаковъчната индустрия.

 

Повече на James Cropper